Акценти
Начало / Любопитно / Гларуси и врани, като във филм на Хичкок, завладяват Плевен

Гларуси и врани, като във филм на Хичкок, завладяват Плевен

Людмил Асенов орнитолог

Гларуси в небето над Плевен отдавна не е сензация и постепенно плевенчани привикнаха към досадното им грачене. С всяка изминала година броят им явно се увеличава. Между 20 и 40 могат да достигнат през годината двойките гларуси, които живеят на колонии в Плевен, научаваме от Людмил Асенов, биолог- орнитолог. „Гларусът е единствената чайка, която живее в населените места. Приспособил се е да  живее навътре в сушата, като се храни с отпадъците от сметищата и гнезди по високите сгради в населените места. В района на Плевен  първите гларуси са се появили преди около 30 години”, разказа орнитологът.

Те са се настанили на покрива на Областна администрация и на няколко сгради в района на Драматичния театър.

полет на гларус

Гларусът е хищна птица, която се храни основно с гълъби, затова и през последните години се забелязва намаляване на тези пптици в града ни. Специалистът обаче успокоява, че природата, ако няма външна намеса – човешка или природен катаклизъм, сама възстановява равновесието. Когато плячката намалее и хищниците намаляват, е природната взаимовръзка.

Гларусите намират храната и по поречието на Вит, която може да осигури достатъчно храна на минипопулацията им. В късна есен птиците могат да се забележат по нивите, а зимно време се събират около язовирите.

гларуси над плевен

Орнитологът Людмил Асенов обръща внимание, че и друг вид птица се е приспособила много добре да живее в населените места. Това  е полската врана. „Тези птици обитават тополите западно от Плевен и сутрин и вечер на големи ята, като във филмите на Хичкок, окопират дърветата в района на жп гарата за около час и отлитат пак на сметището. Това се е превърнало като ритуал за тях. Особено впечатляващо е през зимата, когато дърветата са голи и почерняват от птици”, разказа за наблюденията си Асенов.  В тези ята освен полска врана може да се забележи и чавка.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...