Начало / Любопитно / Ден на дъвката е днес

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от еластична материя, която не се яде и съдържа ароматни и вкусови добавки. Изобретението се смята за първата съвременна дъвка в света.

През 60-те години на 19 век Мексиканският генерал Антонио Лопес де Санта Ана донася в САЩ смола от саподилово дърво, надявайки се да я продаде като суровина за направа на гума. 1928 г. Уолтър Димар случайно създава рецепта за дъвка, която прави балончета. Той добавя единствения оцветител за храна,с който разполага – светлорозов. 1941-1945 г. Дъвката Дабъл Бабъл влиза във войнишкия порцион. 50-те години на 20 век на пазара излиза дъвка без захар. През 1996 г. е пусната в продажба първата никотинова дъвка, която помага на пушачите да откажат цигарите.

На 28 декември 1869 г. зъболекарят Уилям Семпъл от щата Охайо, САЩ патентова дъвката. Според археолозите този продукт, който днес може да се купи навсякъде, е бил известен още на хората от неолита. Те дъвчели брезова смола за дезинфекция на устната кухина. Коренните американци пък споделили навика си да дъвчан различни смоли с колонизаторите от Европа.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...