Начало / Култура / Днес е Световният ден на кучето

Днес е Световният ден на кучето

На 26 август се отбелязва Световният ден на кучето. Този празник води началото си от САЩ, а днес в много страни се организират различни инициативи, чиято цел е да насърчат хората да бъдат грижовни не само към собствените си кучета, но и към останалите, които срещат в парк или на път за работа.

Наричат кучетата, и с основание, най-добрият приятел на човека. Едно куче остава вярно на своя стопанин за цял живот. Това, от което се нуждае четериногият приятел, освен храна и вода, е внимание и любов.

Кучето се превръща в неизменен спътник на човека още от дълбоката древност. През всички тези години кучетата се доказват като телоохранители, пазители на дома и семейното имущество.

Работни кучета са използвани за теглене на шейни и за завръщане на стада с кози, овце и друг добитък. Четириногите помагат на незрящи хора, намират загубили се туристи в планината и търсят наркотици в тайници. Те се проявяват и като дясната ръка на ловците.

Множеството изследвания са показали, че кучетата са прекрасни терапевти и тяхното присъствие е способно да извади хора от състояние на много тежка депресия.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...