Начало / Крими / В Плевен осъдиха председател на читалище за длъжностно присвояване

В Плевен осъдиха председател на читалище за длъжностно присвояване

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура-Плевен в Районен съд-Плевен е осъден председател на читалище за длъжностно присвояване.

В хода на съдебното производство подсъдимият се е признал за виновен за това, че през периода  10.01.2019 г.- 30.12.2019 г., в гр. Плевен, като длъжностно лице – председател на народно читалище, при условията на продължавано престъпление, присвоил чужди пари – сумата от 13 500 лева, собственост на читалището, връчени в това му качество и поверени му да ги управлява, като за улесняване на част от деянията извършил друго престъпление, а именно съставил неистински частен документ в кръга на службата му и го употребил, за да докаже, че съществува правоотношение.

Преди приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд присвоените пари са били върнати от подсъдимия.

Районен съд-Плевен е одобрил постигнато в съдебното производство споразумение между защитника на подсъдимия и Районна прокуратура- Плевен, с което извършителят е признат за виновен в извършване на престъпление и му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от три години. Осъденият е лишен от право да заема определена обществена длъжност „председател на читалище“ за срок от една година.

Одобреното от съда споразумение за решаване на делото има последиците на влязла в сила присъда.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...