Акценти
Начало / Здравеопазване / Грипна епидемия обявиха в област Плевен

Грипна епидемия обявиха в област Плевен

От 24 януари (сряда) до 31 януари 2024 г. в област Плевен е обявена грипна епидемия. Решението е на Областния оперативен щаб за борба с грипа и ОРЗ след съгласуване с Главния държавен инспектор, информираха от РЗИ – Плевен. Грипната епидемия се обявява с оглед на високата заболеваемост от грип на територията на област Плевен, която към 22 януари е в епидемични стойности от 233.07 на 10 000 население.

За периода 24-31 януари 2024 г. се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на цялата област. Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и деца, както и  всички профилактични прегледи, задължителни имунизации и реимунизации.  Спират свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социалните институции за деца и възрастни на територията на област Плевен.

Задължително е носенето на маска за лице в лечебните заведения от персонал и пациенти.

В детските заведения и училища ще се провежда стриктен ежедневен филтър за недопускане на заболели от грип и OP3. Засилена ще е и текущата дезинфекция, която ще се извършва два пъти дневно, препоръчва се  и често проветряване на помещениата.

Засега учениците няма да излизат в грипна ваканция.

От РЗИ – Плевен уточняват, че временните противоепидемични мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Плевен.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...