Начало / Последни новини / Община Плевен ще кандидатства с проект за основен ремонт на площадки за лекоатлетически хвърляния

Община Плевен ще кандидатства с проект за основен ремонт на площадки за лекоатлетически хвърляния

Община Плевен ще кандидатства с проект за финансово подпомагане от Министерството на младежта и спорта, за да извърши основен ремонт на площадки за учебно-тренировъчна работа за хвърляне на диск и чук, за хвърляне на копие и за тласкане на гюле.

Площадките за лекоатлетически хвърляния са изградени в средата на 60-те години. Те имат предимството да са в непосредствена близост до редица спортни обекти: закритата лекоатлетическа зала; градския стадион „Плевен“, където Община Плевен има намерение да проектира основен ремонт на лекоатлетическата писта и секторите за скокове; Спортното училище „Георги Бенковски“; реновираното по проект на БФС футболно игрище с изкуствена настилка и писта за бягане за любители. В момента състоянието на площадките за хвърляния е незадоволително – липсват пътеки за засилване, наличните бетонни кръгове за чук, диск, гюле са стари и нефункционални, в тревната площ има камъни и предмети, което затруднява както тренировъчния процес, така и косенето и поддръжката й. Ограда липсва, а старата клетка за хвърляния на чук е демонтирана и състезателите тренират на необезопасен сектор.

Реновирането на площадките ще се подобрят условията за учебно-тренировъчна дейност и ще се създаде възможност Плевен да домакинства състезания от национален и регионален мащаб, включително и от Държавния спортен календар на БФЛА, както и на ученически и студентски състезания.

Необходимите по проекта средства за строително-монтажни работи са в размер на 450 646,14 лв. с ДДС. Дейностите предвиждат изграждане на три площадки: за мятане на диск и хвърляне на чук; за тласкане на гюле; за хвърляне на копие. И трите площадки са с параметри, отговарящи на изискванията на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации /IAAF/ – международната организация, отговаряща за управлението на леката атлетика като спорт в световен мащаб. Всички съоръжения и специализирано оборудване на площадките ще са сертифицирани от IAAF. Ще бъдат монтирани три трибуни с 54 места, включително зона за зрители в неравностойно положение. Ще се осигурят 5 паркоместа, паркомясто за линейка и 10 места за велосипеди. Проектът предвижда изграждане на видеонаблюдение, което ще се присъедини към системата за видеонаблюдение на Община Плевен.

Обектът се намира между ул. „Пиер Кюри“ и ул. „Колописта“, до лекоатлетическата зала и новоизграденото футболно игрище с изкуствена настилка.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...