Акценти
Начало / Здравеопазване / Всеки пети българин е с нарушена функция на щитовидната жлеза

Всеки пети българин е с нарушена функция на щитовидната жлеза

До по миналия век се е смятало, че щитовидната жлеза не изпълнява никакви функции в човешкия организъм, освен да прави шията гладка и красива.  Едва от 1840 г. вече се знае, че тя е основен регулатор на енергийната обмяна в човешкия организъм. За уврежданията на щитовидната жлеза и за опасностите, които крие това за човешкото здраве разговаряме с д-р Габриела Генова, специалист по ендокринология в „МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен”.

– Д-р Генова, кога говорим за увреждане на щитовидната жлеза?

– Увреждането на щитовидната жлеза може да е в две посоки- нарушение във функцията или в структурата й. Нарушенията на функцията на щитовидната жлеза могат да се изразят в  свръхфункция или тиреотоксикоза, хипертиреодизъм или подтисната функция на щитовидната жлеза – хипотиреодизъм. За нарушения в структурата на щитовидната жлеза говорим при поява на възли, които могат да бъдат доброкачествени или злокачествени.  За успокоение на всички е добре да обясним,  че злокачествените възли са едва 10 % от всички открити възли на щитовидната жлеза.

– Кои са симптомите за промени в щитовидната жлеза?

– Най-честите симптоми, които могат да ни наведат на мисълта,че имаме проблеми с щитовидната жлеза, са предизвикани от  хипотиреодизъм, което е и най-честото  нарушение във функцията на жлезата. С напредването на възрастта, честотата на подтисната функция на щитовидната жлеза се увеличава. Хората стават пълни, често казват, че не ядат, но пълнеят. Появяват се отоци около очите, по краката, които не  изчезват след прием на диуретици. Освен това кожата им става суха и напукана, а косата чуплива. Често фризьорите откриват заболяването преди ендокринолозите, като те понякога насочват пациентите към нас. Запекът същото е характерен симптом, а хората не му обръщат внимание. Лесен тест за откриване на хипотиреодизъм е всеки да погледне лактите си, ако там се образуват корички и кожата е суха, може да се замисли за това заболяване.

Друг признак за проблем с щитовидната жлеза е сънливостта. На пациентите, които страдат от подтисната функция на щитовидната жлеза постоянно им е студено.

Противоположни са симптомите при хиперфункция на щитовидната жлеза. Потенето е характерно за хора, които имат проблем с хиперфункцията. На тях винаги им е топло. Обикновено  са изнервени, с чувство за вътрешно напрежение и избухливи, дори при обичайни ситуации.  Те се хранят нормално, но отслабват. Лесен симптом за откриване на хиперфункция на щитовидна жлеза, който всеки може да приложи  и да помоли близките си да го наблюдават. Човекът трябва да затвори очи  и да изпъне напред ръце, за да се види има ли ситно треперене на пръстите, което не може да бъде овладяно от волята му.

Възлите на щитовидната жлеза са друго заболяване, което може да се види, когато човек изпъне шията си. Но има възможност  при малки възли те да не се открият с обикновени средства, затова е необходимо да се извърши ехографски преглед на щитовидната жлеза. За откриване на функционалните нарушение на щитовидната жлеза се правят и хормонални изследвания.

Ехографско изследване на щитовидната жлеза

– Д-р Генова, какви са последствията, ако проблемът не бъде открит навреме?

– Ако не се открият навреме проблемите с щитовидната жлеза, може да се стигне до най-тежката форма на хипотиреоидизъм, така нареченият  микседем. При него затихват всички функции на хората. Те започват да забравят, не могат да се концентрират и  се намалява IQ-то на пациента. Именно неотркритият хипотиреодизъм е  сновната причина за намаляване на интелекта на човечеството.  Проблемите с щитовидната жлеза при Базедова болест пък може да доведат до трайни сърдечни нарушения.   Добре е да се знае, че всичко може да бъде обратимо при лечението на заболяванията, свързани с щитовидната жлеза, а единствените трайни нарушения, които остават, са тези върху сърцето. Затова ендокринните заболявания е добре да се търсят активно, откриват и лекуват адекватно.

– Има ли данни какво е разпространението на заболяванията на щитовидната жлеза в България?

– През 2006 г. беше проведено такова проучване. Тогава се установи, че около 18% са пациентите с нарушена функция, а 25 % с възли на  щитовидната жлеза. Може да се каже, че всеки четвърти българин има възел на щитовидната жлеза, като голяма част от тях са доброкачествени, а всеки пети човек е с  нарушена функция на щитовидната жлеза.

– Мъжете или жените са по-често засегнати?

– Данните показват, че жените много по-често се сблъскват с този проблем, като причините за това не могат да бъдат установени. Най-вероятно региона, в който живеем, дава предпоставка за заболяването. Недостатъчното съдържание на йод в околната среда води до заболявания на щитовидната жлеза. Този проблем в България е решен с йодното насищане в солта. Единствено за хората със сърпдечна недостатъчност и бъбречни заболявания необходимото количество йод трябва да се набавя по друг начин, а не чрез солта.

Но важното е хората да запомнят, че щитовидната жлеза има изключително важна функция и всяко нарушение е добре да се открие и лекува навреме, за да няма трайни последствия върху сърцето.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...

2 коментари

  1. Аз боледувам от тиреотоксикоза от доста години и смятам, че държавата не се интересува от хората със заболяване на щитовидната жлеза, както и от много други, впрочем. Изследванията на хормони са скъпи, а здравната каса поема само две на година – недостатъчно за да се проведе качествено лечение. Ехографията пък никога не се е поемала от касата, а вече струва 25 лева. Сега ходя на преглед три пъти годишно – двата пъти ми се пуска по едно изследване, а третият е само протоколно, да не изпадна от системата – това ли е правилният начин на лечение?
    Мисля, че здравното министерство трябва да обърне по-сериозно внимание на тази група боледуващи, особено като се има предвид статистиката, която пък е от 2006 г. Най-малкото да върнат правото на три изследвания.

  2. д-рЮлия Иванова

    Като лекар с25г.стаж като терапевт в 2-роДКЦгр.Плевен и пациентка с хипертиреодизьм в последните години се увеличава броят на заболяванията на щитовидната жлеза.Боледуват по-често жени>50%, фамилно обременени-генни дефекти на клетки на щитовидна жл.,тютюнопушенето,индустриални замьрсители,йодния дефицит или обременяване с йод-мазане на ноктите с йод,пиене на Йодна тинктура,обременяване сьс струмигенни храни-зеле(съд.роданиди>1кг.,риба.Стресьт е основният рисков фактор за хормоналните дисбаланси.В САЩ профилактично по един пьт годишно се прави ехография на жените с рискови групи, Тиоридит на Хашимото,след лъчетерапия в областта на шията,след химиотерапия.