Акценти
Начало / Култура / Лятно училище по изкуствата откриват в Левски

Лятно училище по изкуствата откриват в Левски

„Лятно училище по изкуствата” е новият проект, по който започва работа  Сдружение „Център за европейско развитие и квалификация” в град Левски. Проектът се реализира по програма „Младежта в действие”, като идеята е 13 младежи, част от които възпитаници на Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” в Троян, да предадат своя опит в различни изкуства на по-малки ученици от град Левски, научихме от ръководителя на проекта Ваня Ваньова. В продължение на три месеца децата, включени в проекта, ще овладяват тънкости на  приложните изкуства, словесното и танцовото майсторство. Разделени на работни групи – художествена тъкан; керамика, декоратор и детски театър, участниците ще имат възможност да усвояват различни умения, да  изработват художествени изделия и да творят самодеен театър. Работата на групите ще започне от 26 август и ще продължи до 4 септември и така децата ще получат възможност и за една по-пълноценна и запомняща се лятна ваканция, подчерта Ваньова.

Групата по декорация ще работи с ръководител Веселин Стоев, като работата им ще е насочена към изработването на изделия с популярната напоследък салфетна техника „Декупаж” и работа с кожа.

Силвия Чолакова ще ръководи групата по художествена тъкан, в която децата ще могат да изработят пана, а  умелите с четката е възможността да създадат рисувани стъклени сувенири.

За работата на групата по керамика ще помагат възпитаници на Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” гр. Троян с ръководител Мартин Киров. Участниците в тази група ще имат възможност да моделират с глина, да научат и изпробват специфични техники за работа с керамични изделия.

Надарените за театрално изкуство ученици ще имат възможност да участват в детски театър, който ще постави съвременен вариант на българска народна приказка. Младите таланти ще направят първи стъпки в изкуството под ръководството на Огнян Панайотов.

От Ваня Ваньова научихме още, че в рамките на проекта се предвижда провеждането на два пленера – единият край Крошунските водопади, а другият в Деветашката пещера. Изработените там изделия ще бъдат подредени в изложба на открито, а театралната група ще представи едноактна пиеса пред родители и гости на театралната сцена в НЧ „Георги Парцалев 1901” в Левски.

Този проект се реализира с финансовата продкрепа на програма „Младежта в действие” на Европейската комисия, адмнистрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”. Съдържанието на настоящата статия не отразява позицията на Европейската общност, програма „Младежта в действие” или НЦЕМПИ.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...