Акценти
Начало / Здравеопазване / На Успение Богородично лекари ще отбележат Деня на спасението

На Успение Богородично лекари ще отбележат Деня на спасението

В четвъртък, когато църквата чества християнския празник Успение Богородично, лекарите почитат паметта на колегите си, загинали по време на изпълнение на служебния си дълг. През тази година се навършват 50 години от подвига на младия лекар, който дава повод за отбелязване на Деня на спасението.

На 15 август 1963 г. 26-годишният д-р Стефан Черкезов – лекар на великотърновското село Стрелец, попада в катастрофа между камион и автобус, в който пътува служебно. Той спасява всичките 47 пътници от пламналия автобус. Но на следващия ден умира от получените тежки изгаряния. Днес болницата във Велико Търново носи името на д-р Стефан Черкезов.

Денят на Спасението се отбелязва от 2005 г., а от миналата година  е признат официално от Министерски съвет. официално е приет, като такъв през декември от Министерски съвет. България е първата държава в ЕС, която почита своите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот.

На 15 август в 11.45 ч., пред сградата на „МБАЛ Св.Панталеймон – Плевен” лекарите и медицинските сестри от лечебното заведение ще отбележат Деня на Спасението.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...