Акценти
Начало / Спорт / Отлично представяне на плевенските шахматисти в първия турнир от веригата „Млад гросмайстор“

Отлично представяне на плевенските шахматисти в първия турнир от веригата „Млад гросмайстор“

48 участници от Плевен, Враца, Велико Търново, Оряхово, Червен бряг и Трявна  се включиха в турнира по класически шах за деца от 8 до 16 години, който се проведе този уикенд в Плевен. Турнирът е част от от веригата „Млад гросмайстор“ и с него стартират пет последователни месечни прояви, част от проекта „Надеждите на България“, чийто основен изпълнител е Шахматен клуб „Веселин Топалов 2006“ от Варна. Финансирането по програмата е предоставено от фондация „Америка за България“, като целта е да се популяризира шахматната игра сред децата.

Това подчерта при откриването на турнира и Борис Христов, председател на ШК „Веселин Топалов“. Той не скри амбициозните си намерения тези инициативи да докажат полезността от изучаването на най-древната игра за подрастващите, а шахматът най-после да бъде включен като свободно избираем предмет в учебната програма на учениците от 1-ви до 4-ти клас в българските училища.

Надпреварата в Плевен премина в два турнира – за състезатели до 10 години и до 16 години, с отделно класиране на 8и12-годишните. Сред бяха  петима национали, на които скоро предстои участие на Световно първенство. Зад шахматните дъски седнаха и абсолютни дебютанти- малчугани на 6 годишна възраст.

При най- малките, до 8 години, най- голям успех постигна Ева Русева от „Плевен 21“, натрупвайки 4 точки от 7 изиграни партии. Втората награда взе нейният съотборникът Иван Червенков с актив от 3 победи. Трети се класира Трифон Трифонов от „Михаил Тал“ Червен бряг, също с 3 точки. Със същото постижение четвъртата награда спечели състезателят на „Етър“ Велико Търново Никола Николов.

При десетгодишните водачът в класирането Георги Игнатов от „Враца“ Враца загуби партията си на самия финал и така първото място спечели отново състезател от „Плевен 21“ Кристиан Григоров с натрупани 6,5 точки. След него се наредиха Захари Иванов от клуба домакин и Георги Игнатов с по 5,5 точки, а четвъртото място зае Стефан Янев от „Етър“ Велико Търново, с 4,5 спечелени точки.

При дванадесет годишните силен турнир направи Владимир Върбанов от „Плевен 21“, който постигна реми с победителя при най-големите в партия от последния кръг. Владимир събра 5 точки и изпревари Държавния шампион в тази възрастова група Давид Цветанов от Плевенския клуб, който остана втори с 4,5 точки. Техният съотборник Стилиян Нановски се нареди на трета позиция със същия актив, а представителят на „Етър“ Велико Търново Дамян Калбанов спечели четвъртата обявена награда с 3,5 точки.

При най- големите състезатели се стигна до дележ на първото място. С равни точки по 6, на върха застанаха Емил Стефанов от „Етър“ Велико Търново, Държавен шампион до 14 години, и Държавният вицешампион до 16 години Дарио Дерешки от клуба домакин. Допълнителните показатели Медиана бухолц определиха първенството да бъде за гостът от Великотърновския клуб. Трета се класира изявената Симонета Иванова, състезателка на „Михаил Тал“, с актив от 5 точки, а за четвъртата награда успешна се пребори Волен Дюлгеров от „Етър“, събрал 4,5 точки.

Наградите връчи Венко Николов, представител на Община Плевен, специалист Спортни и младежки дейности. Той поздрави състезателите на „Плевен 21“, спечелили 8 от общо 16 -те раздадени шахматни книги и обяви датата на втория турнир „Млад гросмайстор“ в Плевен  – на 1 и 2 декември.

В края на следващата седмица стартира веригата и в други два града, партньори по проекта Пловдив и Благоевград. В проекта са включени още спортните клубове от Шумен и Варна.

През следващите 3 години ще се инвестират общо 600 хиляди лева за развитието на този спорт в центрове и близките до тях населени места. Достъпът за обучение и участие в турнирите за децата, включени в проекта е абсолютно безплатен, а след изиграването на петте турнира общо 16 деца ще продължат на финала в Трявна. При нов успех, те ще продобият правото да участват в международния фестивал „Надеждите на света“, който за десети път ще се проведе във Варна.

Снимки: ШК „Плевен 21“

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...