Акценти
Начало / Здравеопазване / С европейски средства осигуряват модерна апаратура за диагностика и лечение на злокачествени заболявания в УМБАЛ – Плевен

С европейски средства осигуряват модерна апаратура за диагностика и лечение на злокачествени заболявания в УМБАЛ – Плевен

В рамките на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013г.” в УМБАЛ- Плевен, която е  втората по големина в страната университетска болница, ще заработи високотехнологична  медицинска апаратура за диагностика и лечение на злокачествени заболявания. Апаратурата ще бъде закупена по разработен от болничното заведение проект за ремонт, оборудване и модернизиране на УМБАЛ – Плевен, който беше представен днес от зам.-министъра на здравеопазването Десислава Димитрова.

Модерното медицинско оборудване и свързаният с него ремонт за създаване на подходящи условия за експлоатацията му са на обща стойност малко над 6 млн. 500 хил.лв., обяви Димитрова и допълни, че днес се дава стартът на строително-ремонтните  работи. В рамките на проекта ремонт ще бъде извършен в Онкологичния център и терапевтичния блок  на първа клинична база и в Централна клинична лаборатория, където ще бъде разположена новата апаратура.

Медицинска апаратура включва 16 срезов многодетекторен компютърен томограф, дигитална ехографска система апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика  (MRI –equipment), дигитален скопичен – графичен рентгенов апарат, дигитален мамограф, система за архивиране и разпространение на образи (PACS), лабораторна система – голяма, лабораторна информационна система, ендоскопска апаратура /видеоколоноскопи, видеогастроскопи, дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб.

С този проект се надграждат усилията на ръководството на Университетската болница за подобряване здравния статус на населението с превез на превенцията на злокачествените заболявания, подчерта изп.-директор на УМБАЛ „Георги Странски” – д-р Наташа Манева. Тя изтъкна, че от новата диагностична апаратура ще могат да се възползват над 1 милион български граждани от Северозападен район, който се обслужва от плевенската Университетска болница.

Подобряването на медицинските услуги в областта на ранната диагностика и лечение на онкологичните заболявания е от изключителна важност предвид нарастващия брой на заболелите през последните години, беше изтъкнато при представянето на проекта. Към момента регистрираните пациенти със злокачествени заболявания в УМБАЛ – Плевен са 3 387, от които 3 012 са оперирани. Само за деветте месеца на тази година новорегистрираните пациенти с онкологични заболявания са 1 187.

Осигуряването на съвременна медицинска апаратура ще даде възможност и за по-високо качество на обучението на студентите по медицина и специализантите.

На снимката: Зам.-министъра по здравеопазване Десислава Димитрова /вдясно/ и изп.-директор на УМБАЛ – Плевен д-р Наташа Манева

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...