Акценти
Начало / Общество / Трима са номинираните тази година за наградата “Акад. Юрдан Трифонов”

Трима са номинираните тази година за наградата “Акад. Юрдан Трифонов”

Трима са кандидатите за годишната награда по хуманитаристика на името на акад. Юрдан Трифонов за 2012 год. – това са писателят Пелин Пелинов, познатият у нас и по света като “жив компютър” Илия Петров и дългогодишният ръководител на ТД „Държавен архив“ Георги Андреев. Подробностите съобщи председателят на Съюза на учените в България – клон Плевен проф. Атанас Кирилов.

Трите кандидатури са получени от различните секции на местния клон на Съюза на учените.

Специална комисия ще реши кой ще е носител на тазгодишния приз “Акад. Юрдан Трифонов” като прецени в каква степен номинираните отговарят на критериите. Творците трябва имат цялостен принос за духовното, културно и научно развитие на Плевен и Плевенския край, както и труд или трудове със значителен принос в областта на историята, литературата, публицистиката, науката и културата. Всеки от кандидатите е представил своя автобиография, списък с актуалните научни трудове, публикации, изобретения, научно-приложни разработки, творчески и културни постижения и други. Всички тези показатели се оценяват в тяхната съвкупност, уточни проф. Атанас Кирилов.

В състава на комисията са включени трима членове на Съюза на учените в Плевен и двама представители на Община Плевен. Носителят на наградата за 2012 год. ще бъде обявен на официална церемония от 17.00 часа в зала “Катя Попова” на 1 ноември – Деня на будителите.

Това е четвъртото връчване на годишната награда по хуманитаристика “Акад. Юрдан Трифонов”. До момента носители на приза са проф. Михаил Грънчаров (посмъртно), Милко Аспарухов и Свободка Гюрова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...