Начало / Последни новини / Плевенската шахматистка Нора Рашева с призово класиране на Световното първенство за ученици в Гърция

Плевенската шахматистка Нора Рашева с призово класиране на Световното първенство за ученици в Гърция

Състезателката на СКШ „Плевен ХХІ“ – Нора Рашева, записа нов успех на престижен форум по шахмат. Тя се класира на призовото 6-то място на Световното първенство по класически шах за ученици  от 7 до 17 години, което се проведе от 13 до 23 април  на остров Родос, Гърция. В състезанието България беше представена от осем български шахматисти – 4 момичета и 4 момчета, от които състезатели на СКШ „Плевен XXI“  са Александра Бурова от IV група на ДГ „Пролет“ и Нора Рашева, ученичка в ПГПЧЕ „Димитър Димов“ – и двете държавни шампионки на ДИУП в София през февруари.

Алекс се състезава в групата момичета до 7 години, като успя да спечели 4,5 точки от 9 възможни срещу представителки от Монголия, Русия, Грузия, Шри Ланка, Исландия и Гърция. Това е първо участие на малката Алекс извън България и тя успя да натрупа ценен опит и самочувствие.

При девойките до 15 години Нора Рашева седна зад дъската с амбиция за класиране в челото. Въпреки силната конкуренция от изявени вече шахматистки, някои от които и с международни звания, Нора стартира уверено с 3 точки в първите 4 партии. Но последвалите  2 загуби я подредиха от 2-ро на 10-то място във временното класиране. Нора обаче е доказан боец и след силна игра в последните  кръгове успя да финишира с 5,5 точки, което и` отреди призовото 6-то място.

Така след 9-тото място на Европейското първенство за ученици през 2019г. в Румъния, Нора записва и 6-то на Световно преди дни в Гърция.

От българските състезатели изключителен успех постигна 10-годишната Александра Пехливанова от СКШ „Пловдив“ , която спечели сребърен медал при момичетата до 11 години с 6,5 точки и дари с вълнуващи емоции българската делегация на церемонията по награждаването.

Достойно в своите възрастови групи се бориха и другите ни национали.

В шампионата участваха 509 шахматисти от 54 държави в 6  възрастови групи до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 години отделно момичета и момчета.

„Доволна съм от представянето на нашите състезателки. Едната затвърди позициите си в световния елит на своята възрастова група, а другата загатна за потенциала си при най – малките момичета, коментира треньорът на СКШ „Плевен ХХІ” мс Христинка Илиева. – Въпреки силната конкуренция на бързо развиващия се детски шахмат сме амбицирани за нови успехи и още повече всеотдайност в подготовката.”

Тя изказа сърдечни благодарности на всички, оказали морална и финансова подкрепа за участието им в първенството.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...