Акценти
Начало / Икономика / Шест държавни имота стават общински

Шест държавни имота стават общински

Предложения за безвъзмездно прехвърляне на шест имота от държавна в общинска собственост одобриха членовете на местния парламент в Плевен. Става дума за няколко парцела близо до Покрития пазар, които в момента са своеобразно сметище, имот – бивша учебна база на „Гражданска защита” в село Бохот, част от терена на бившата Школа за запасни офицери, „Скобелев парк”, Галерия „Колекция Дарение Светлин Русев” и вила на МВР в парк „Кайлъка”.

Мотивите за искането на първия имот са недостатъчния в момента контрол, който е позволил влошаване на хигиената в района зад сградата на бившия ОАПС, замърсяване на околната среда, ползване на зелените площи за незаконно паркиране и нерегламентирана търговска дейност. Молба за деактуването е подадена от изпълнителния директор на „Тибор” ЕАД Делчо Янков, а причината – по-доброто стопанисване на парцелите и възможността за по-оперативни действия.

Теренът в село Бохот е над 23 декара, на него има и шест сгради, строени през 1972 год. Кметът проф. Димитър Стойков каза, че лично е ходил да огледа постройките, които са в добро, поддържано състояние и са охранявани. Запазени са водоснабдителната и парната инсталации, така че има няколко варианта за бъдещето на целия имот. Обсъждано е базата да бъде предложена за финансиране на Сдружението на общините, която да я ползва. Втори вариант е с този имот да се кандидатства по европейски проекти и да се преустроят в социални рехабилитационни центрове или за хора с различни съдови болести. Има и опция при невъзможност да бъде поддържана, базата да бъде продадена.

Във връзка с проекта за Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Плевен съветниците гласуваха общинска собственост да станат 6 сгради в бившата Школа за запасни офицери. Те попадат в обособената зона с публични функции. Става дума за три 6-етажни сгради и три сгради за енергопроизводство в много лошо състояние, които още преди 2 години са отделени от останалите и предадени на специална агенция в Министерство на отбраната. Нужните пари за евентуален ремонт само на високите сгради се изчисляват между 16 и 20 млн. лв.

Отново във връзка с Интегрирания план за градско възстановяване и с комплексния проект за развитие на устойчив туризъм е нужно „Скобелев парк” и местността „Мъртвата долина” да бъдат предоставени за управление на Община Плевен, както гласуваха членовете на местния парламент. По туристическия проект се предвиждат интервенции по Панорамата и прилежащите й терени, а в зоната с обособени публични функции по интегрирания проект пък попада отново Панорамата и част от „Скобелев парк”. В тази връзка, и за да е практически възможно осъществяването на бъдещи инициативи, беше нужно съветниците да се съгласят да се изготви искане за безвъзмездно предоставяне за управление на Община Плевен на имота, който е публична държавна собственост.

С решението да се иска Художествена галерия „Колекция Дарение Светлин Русев” да бъде прехвърлена от публична държавна като собственост на общината пък ще се реши един дългогодишен проблем. В момента земята, на която е сградата, е общинска, самата сграда на галерията е държавна, но се управлява отново от местната администрация, което създаде през годините проблеми и дори се стигна до съдебната зала. Строителството на сградата започва през 1905 год. с дарения от златни левове, тя е по проект за турско-римска баня на арх. Никола Лазаров и действително до 70-те години на миналия век функционира като такава. През 80-те години става музей на изобразителното изкуство и днес е архитектурен паметник на културата с национално значение. В залите е подредено едно от най-големите дарения в съвременна България, направено от акад. Светлин Русев на родния му Плевен.

Последният от шестте имота, които от държавни стават общински, е масивна двуетажна вила на МВР в парк „Кайлъка” със склад. Имотът обаче вече не е необходим на министерството. На въпрос на Георг Спартански какво ще прави общината с толкова имоти, кметът припомни, че в момента местната администрация е собственик на две вили в „Кайлъка”. Едната е дадена безвъзмездно за 10 години на Медицински университет, а втората е в окаяно състояние. „Първият етаж е наводнен, спукани са всички инсталации. По наша оценка само за ремонт, без оборудването, ще трябва да се плати минимум 250 хил. лв.”, обясни проф. Стойков. Затова единият вариант е да се продаде вилата на МВР и парите да се вложат в ремонт на вилата на общината, а другия – сградата на вътрешното министерство да се ползва от местната администрация, а пък да се продаде сегашната вила на общината.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...