Акценти
Начало / Култура / Ценна колекция от литографии показват премиерно пред плевенската публика

Ценна колекция от литографии показват премиерно пред плевенската публика

В навечерието на Националния празник – 3 март, в Панорама „Плевенска епопея” откриха изложба от непоказвани досега ценни литографии, отразяващи моменти от Руско-турската война 1877-1878. Колекцията е дарена на Военноисторическите музеи – Плевен през 1969 г. от руския учен професор Валерий Фьодорович Бабков. Събирана е  от неговия баща.

Осемнадесетте литографии в образи проследяват цялата история на Освободителната война, като е  обхванат периодът  от 18 май 1877 г. до 1 февруари 1878 г. Част от литографиите са публикувани в известните руски периодични издания – вестник „Московски ведомости”, „Съвременните известия” и „Правителствен вестник”.

Към средата на 19 век в Русия литографията като илюстрация широко и трайно навлиза в многобройните издания, посветени на военната история и военното дело, в детските книги, сатиричните и хумористичните списания и др. Руско-турската война 1877-1878 г. увеличава търсенето на литографирани художествени сюжети и картите на военните действия на двата фронта: Балканите и Кавказ. Много издателства и типографии публикуват литографски картинки, предназначени за масово разпространение, които служат като илюстрация на действителността, представляват евтино и сравнително бързо производство, което се разпространява по публични места и се купува добре, разказа при откриването на изложбата директорът на Военноисторическите музеи доц. Милко Аспарухов.

На някои от показаните литографии е изобразен император Александър ІІ. Обикновено царят наблюдава сражение, поздравява по случай поредна победа или празник, посещава болници и лазарети. В жанровите композиции, представляващи битки и сражения, централната фигура е командирът. Градовете, за които се водят боевете, са представени почти еднакво на всички литографии: във вид на крепости, с назъбени стени и непристъпни кули, като мястото на сражението може да се определи само по надписа върху картината, а не по някакви местни отличителни признаци.

Внушението на литографиите е като от кинохроника и със сигурност ще впечатли посетителите, подчерта Аспарухов.

В художествения фонд на Военноисторическите музеи има богата колекция от живописни платна, графики и скулптури. Началото на фонда е поставено от възрожденеца Стоян Заимов.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...