Акценти
Начало / Култура / Читалище алармира за сериозни нарушения при провеждане на търгове

Читалище алармира за сериозни нарушения при провеждане на търгове

За нарушения на Наредба 7 на Общински съвет Плевен за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, алармираха на пресконференция днес Михаил Шишков – председател на НЧ ‘Развитие – 1998”, Анита Георгиева – секретар на НЧ „Развитие – 1998” и Ивайло Манчев – представител на фирмата, която представлява читалището при провеждането на търгове в качеството си на колективен член на „Развитие.

Поводът за пресконференцията е недопускането до участие в търг на Община Плевен на фирмата, която представлява на тези търгове  Школата за музикално и танцово изкуство към читалище „Развитие”.

Годишно в Школа за музикално и танцово изкуство се обучават близо 350 деца на възраст между 4 и 8 години. Тъй като сградата на читалище „Развитие” не е достатъчна за обучението на толкова много деца, през последните  шест години читалището се явява на тръжни процедури за наемане на части от имоти, публична общинска собственост в детските градини и училищата в Плевен, което дава право заниманията с децата да се провеждат в самите детски градини срещу заплащане на наем на час, обясни Анита Георгиева.

Според Ивайло Манчев, представител на фирмата, която се явява на търговете от името на читалището, нарушенията в провеждането на тези търгове са постоянна практика. „Миналата година изпратихме писма до проф. Стойков, в които настоявахме новата общинска администрация да премахне тези грешни практики при изпълнението на Наредба 7. Но най-вероятно нашите писма недостигат до кмета, а търгове продължават да се провеждат в нарушение на приетата от ОбС Наредба 7”, съобщи Манчев.

Анита Георгиева конкретизира нарушенията. На първо място тя посочи провеждането на търгове без задължителната публикация в местен печат. „А на интернет страницата на Община Плевен съобщението за търга се качва от 6 до 9 дни преди провеждането му. Обикновено шест дни преди провеждането на търг се дава възможност за закупуване на тръжната документация. Но когато отидем  да я закупим, се оказва,че тя е свършила”, обясни Георгиева.

Другото нарушение е, че в тръжните комисии не се канят директорите на детските заведения и училища, в които ще се отдава публична общинска собственост под наем, каквито са изискванията на чл. 80, ал.3 от Наредба 7. Друго нарушение, посочено от представителите на читалището, е влизане с незапечатани пликове в залата за провеждане на търговете, дори писане  на оферти в момента на търга.

Зад всичко това от читалището виждат тенденциозно отношение към тях от отдел „Образование и култура”, в резултат на което се вреди не на самото читалище, а на децата, категоричен е Михаил Шишков и допълни, че с допускането на нарушения в провеждането на търговете се създават предпоставки за корупция.

През последните години читалище „Развитие” , след тръжни процедури, работи в 12 детски градини и 2 училища. Заради изтичане на срока на стари тръжни процедури, до  този момент читалището се е явило и спечелило 6 от проведените 8 търга.  На три търга читалището не е допуснато за участие, заради спор за доказване на  възможност да упражнява дейността, за която се явява на търга. Според Анита Георгиева това е прецедент, тъй като става въпрос за доказване на възможности на ръководители, които имат зад гърба си 12-годишна дейност  и множество спечелени отличия от различни конкурси. Тя припомни, че само през месец април тази година школата е спечелила 10 Златни лири от фолклорен конкурс.

Това ни кара да мислим, че става въпрос за некомпетентност, предубеденост или саботаж, категорични са представителите на читалището и се надяват общинското ръководство да сложи край на порочната практика за провеждане на търгове в нарушение на Наредба 7.

На снимката: Ивайло Манчев, Михаил Шишков и Анита Георгиева

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...