Акценти
Начало / Култура / „Зелена библиотека” отворят в село Победа

„Зелена библиотека” отворят в село Победа

В разгара на лятото Народно читалище „Зора-1990“ в  село Победа открива мултифункционален читалищен парк „Зелена библиотека“. Читалищната инициатива е осъществена с финансовата подкрепа на Община Долна Митрополия в лицето на Кмета Поля Цоновска.

Гордост за Читалищния екип е, че успя да обедини местната общност, физически лица и организации да се включат с доброволен труд и дарения за осъществяване на идеята, сподели Димитринка Гетова, секретар на читалището.

За оборудването на “Зелената библиотека” са вложени и собствени средства на Читалището, реализирани от базари, коледуване и лазаруване. Значителна е и финансовата подкрепа, оказана от местната общност. В организирана от читалището дарителска кампания участват родители с малки деца и подрастващи – общо петдесет семейства. Съпричастен към каузата е и майсторът Тихомир Тодоров от село Опанец, изработил безвъзмездно дървена къщичка за книги. Вдъхновяващата млада педагожка Елена Луканова проведе ателие с децата и съвместно изрисуваха художествени стенописи с фолклорни мотиви. Идейна и финансова подкрепа е оказана от МИГ Долна Митрополия – Долни Дъбник, както и от колектива на Кметство село Победа.

Многофункционалната “Зелена библиотека” ще привлича посетители от различни възрасти. На открито в читалищния двор, сред озеленено пространство са разположени дървена беседка, пейки и маса, шатра, къщичка за книги, бяла стена, подходяща за прожекции, художествени стенописи с фолклорни мотиви, атрактивен надпис от обемни букви.

В къщичката за книги всеки, безплатно, ще може да вземе за себе си четиво и да почете в парка на открито. „Идеята е децата да предпочетат тихия шепот на листовете хартия пред блясъка на екрана на телефона”, казва Димитринка Гетова.

„Зелената библиотека” ще е мястото и на летните ваканционни дейности по приложни изкуства с децата, които читалището организира.

Вечер на бялата стена ще се прожектират филми от афиша на Лятно кино под звездите. Входът ще е свободен.

Импровизираната сцена, декорирана с художествени стенописи с фолклорни мотиви ще дава поле за изява на местните млади таланти.

Официалното откриване на “Зелена библиотека” е на 13 юли, четвъртък, от 20:30 часа с художествена програма, кулинарни изненади от домакините и прожекция на игрален филм.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...