Акценти
Начало / Общество / Туя смени екзотичните палми по “Гренадерска”

Туя смени екзотичните палми по “Гренадерска”

Ранобудните и работните плевенчани станаха свидетели вчера сутринта на трескаво засаждане на теменужки и палми по иначе голата разделителна ивица между платната на ул. “Гренадерска”. Обикновено подобен вид растителност, най-вече екзотичните палми, красят градините на частните дворове, на кафета и ресторанти, затова и някои се изказаха скептично относно оцеляването им насред движението. Така красива и рехабилитирана посрещна вчера ул.”Гренадерска” високите гости за официалната церемония по откриването. Бойко Борисов, Цецка Цачева, министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски едва ли са се впечатлили от цветните и дървесните видове. Но за плевенчани това си беше една добра новина и много приятна гледка.

С присъщо на журналистите любопитство обаче, надникнахме сред насаденото, в което се виждаха недобре покритите с пръст кашпи на палмите. Т.е. дръвчетата бяха сложени заедно със саксиите в направени за целта дупки и след това заринати.

След отминаването на официалната церемония, още в следобедните часове, и граждани, и журналисти забелязахме отново раздвижване – работници от общинската фирма “Паркстрой” извадиха теменужките и дребните цветя, също и палмите, и на тяхно място засадиха туи на групички. Информация дали пък няма утре “Гренадерска” да осъмне с трети вид растителност потърсихме от управителя на “Паркстрой” Красимир Петров.

По думите му, по проекта за обновяването на ул. “Гренадерска” не са предвидени средства за озеленяване, по първоначалния замисъл за цялостно озеленяване на района били нужни между 5 000 и 6 000 лева. Така от “Паркстрой”, по случай официалната визита в Плевен вчера, решили макар и временно, да разкрасят района с палми. И който не е успял да ги преброи – палмите са били общо 18, всяка от които струва 72 лева. Впоследствие се оказало, че Община Плевен няма пари по бюджета за такива разходи.

Именно това е причината вчера сутринта “Гренадерска” да осъмне с палми, които до вечерта бяха сменени с туи. Освен всичко друго, те са 10 пъти по-евтини от палмите, а и предвид идващата есен – по-лесно издържат на студ. Туите са посадени от фирма “Паркстрой” напълно безвъзмездно.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...