Акценти
Начало / Любопитно / Увеличават се пожарите заради задръстени комини и камини

Увеличават се пожарите заради задръстени комини и камини

пожар

Пожарната безопасност при комините често е подценявана и пренебрегвана, но голяма част от пожарите през зимния сезон са предизвикани от самозапалване на сажди в задръстени комини, предупреждават експертите от службата по пожарна безопасност в Плевен. Много собственици на жилища не приемат като приоритет почистването на комините, тъй като смятат, че се използват само няколко пъти в годината, показва практиката на пожарникарите. Според специалистите е задължително комините да се почистват веднъж годишно. Статистиката показва, че през зимата голям процент от пожарите са резултат от самозапалване на сажди. Някои пламват в отлагания в комините, защото в тях се натрупват сажди, които в даден момент се самозапалват. Други пожари са породени от техническа неизправност на комини за печки на твърдо гориво или камини. Тези произшествия  причиняват значителни материални загуби, защото пламва покрива на цялата къща и пожарът бързо се разгръща и усложнява.

Дървото е най-често използваният източник на гориво за изгаряне. Плевенчани трябва да избягват да палят огън с нафталин, бензин, нафта и други леснозапалими вещества. Собствениците смятат, че така е по-лесно, но от високата температура, която се развива, замазката и целостта на коминните тела се разрушава, а последствията са сериозни.
Почистването на комините е задължително поне веднъж годишно и в жилищните блокове. Дори етажната собственост да е на различни хора, нужно е те да се обединят и да го направят, съветват пожарникарите. Почистването не трябва да става с остри предмети, защото по този начин може да се отчупят части, които да образуват своеобразни тапи и да ги запушат допълнително. Саждите се “смъкват” с метално гюле и четка. Ако сами не успеят, трябва да се потърси коминочистач.
Почистването и проверката на комините и камините е изключително по-евтино в сравнение с алтернативата домът да бъде обгърнат в пламъци. Преди всеки зимен сезон собствениците трябва да поемат своя дял и да извършат визуална проверка на вътрешността на камината, но това не е непременно заместител на професионална проверка. Ако има износен хоросан, напукване или обелване на външната част на комина, е задължителна проверката и от специалист преди първата употреба за сезона на печката или камината.

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...