Акценти
Начало / Общество / Провериха храмовете във връзка с пожарната безопасност

Провериха храмовете във връзка с пожарната безопасност

34 църкви, параклиси и други православни храмове в Плевенска област, в които ще се провеждат тържествени ритуали по време на Великденските празници, са проверени във връзка с обезпечаване на пожарната безопасност. Особено внимание е обърнато на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряването на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене.

За констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарната безопасност са връчени две писмени разпореждания с конкретни мероприятия и срокове за изпълнение. Констатираните нарушения се свеждат най-често до наличие на неизправни пожарогасители, недостатъчен брой или липсващи такива. В част от обектите има пропуски и по организацията на пожарната безопасност. Извършен е инструктаж на длъжностните лица в храмовете като е акцентирано върху ограничаването на предпоставките за възникване на пожари в църковните храмове, както и първоначалните действия при пожар и евакуацията на посетителите. Дежурните смени са проучили оперативната обстановка, както и начините на водоснабдяване и пътищата за достъп. Проверките за организацията и контрола и изпълнението на предписаните мерки за пожарна безопасност продължават.

От Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ Плевен призовават за внимателно боравене със свещите при посещението в църковните храмове и при пренасянето им по домовете. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат. Ако обаче всеки пази най-близко стоящите до него хора, вероятността да пламне нечия дреха или коса е минимална.

Запалените свещи, които се пренасят след църковните церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Оставени без надзор върху горими предмети, те могат да предизвикат пожар. Опасност за запалване се крие и при пренасянето им в автомобилите. След прибирането си в домовете, не оставяйте запалените свещи да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците, до които може да доведе един пожар, са изключително сериозни. Не допускайте децата да си играят със свещите, боравенето с тях да става само с родителски контрол.

При инцидент, по най-бързия начин сигнализирайте на тел. 112.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Не само храмовете трябва да се проверяват а всички обществени сгради, в които влизат и излизат постоянно хора.Така при инцидент ще се знае че може да се разполага с нужната техника.Добре е , че особено внимание е обърнато на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряването на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, които могат да ни помогнат.Важно е да следим дати и дали всичко е в изправност.Дори и самите сгради дали са обитаеми, понеже знаем колко стари има и по центъра награда.