Акценти
Начало / Общество / Започна изграждането на центровете от семеен тип за деца, изведени от институции

Започна изграждането на центровете от семеен тип за деца, изведени от институции

Изграждането на двата центъра от семеен тип в жк „Дружба” за настаняване на деца, изведени от институции, върви с пълна скорост дори и през празничните дни. Линия за строителството им е дадена на 15 април, очаква се такава да бъде разкрита и за останалите четири по проекта на Община Плевен „Разширяване на мрежата от резидентни социални услуги в общността за деца в риск”, информира ръководителят на проекта Стефан Захариев.

Инициативата напредва, вече са преминали и различни обществени поръчки – за визуализация, за одит, авторски надзор, за избор на изпълнители за строителството на центровете, използваме се и готовата процедура за строителен надзор. Вече е обявена и обществената поръчка за доставка на оборудване, съоръжения и обзавеждане за шестте центъра за настаняване от семеен тип. Оферти се подават до 17.00 часа на 17 юни.

“На последната сесия на Общинския съвет представихме предложението за изготвяне на анекс за бюджета на самия проект. Повече от 500 хил. лв. паднаха от офертите на строителите, по този начин се наложи преструктуриране на самия бюджет. Затова се взе решение, с което кметът е упълномощен да подпише запис на заповед, с която в най-скоро време да можем да получим авансово около 1 млн. 200 хил. лв. С това вече няма да има никакъв проблем да стартират и останалите обекти”, допълни Захариев. Той изрази и надежда за добро стечение на обстоятелствата и хубаво време, за да бъде изпълнено всичко в заложения 90-дневен срок за строителство.

Ще припомним, че целта на проекта е да се създадат максимално добри условия за безпроблемен преход и осигуряване на пълноценен живот при извеждането на деца с увреждания от институциите. Предвижда се в шестте центъра от семеен тип да бъдат настанени 84 деца, навършили 3-годишна възраст, които ще бъдат изведени от Дома за медико-социални грижи в Плевен. В новоизградените центрове малчуганите ще имат възможност да живеят в среда, близка до семейната. Те ще могат да посещават училище, да получават необходимите им здравни и социални услуги, затова центровете ще бъдат изградени в близост до училище и медицинско заведение. Според предварителната информация, един център ще има в жк „Сторгозия”, един на ул. „Бяло море” до училище „Единство” и още два центъра ще бъдат построени под Скобелев парк.

Общата стойност на проекта е 4 млн. 173 хил.лв., като продължителността му е 24 месеца.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...