Акценти
Начало / Общество / Велики четвъртък е

Велики четвъртък е

Велики или Чистият четвъртък е четвъртият ден от Страстната седмица. На този ден са се случили три от най-важните събития от Христовите страсти според Евангелията: тайната вечеря на Исус с неговите ученици, Исус произнася молитва в Гетсиманската градина под Елеонския хълм и предателството на Юда.

Велики четвъртък крие много символика. На този ден предците ни не работели и извършвали много обреди, най-важният от който е боядисването на яйцата. Първото винаги е червено. В четвъртък вечер в църквата се служи утреня на Велики Петък. Свещениците изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Извършва се помазване на миряните с елей, който лекува душата, а оттам и тялото. По време на литургията се четат 12 определени откъса от Евангелието, между който и тези за Тайната вечеря и предателската целувка на Юда.

Според традицията, великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък като първото яйце трябва да е червено като символ на Христовата кръв. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите, с него се подменя миналогодишното, което през цялото време е престояло на иконата на Богородица – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Второто яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ или на другия ден. Велика събота е последният ден, в който тези, които са пропуснали да го направят в четвъртък, могат да боядисат яйцата за Великден.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...