Акценти
Начало / Здравеопазване / Препоръчват ваксините срещу човешкия папилома вирус да влязат в Националния имунизационен календар

Препоръчват ваксините срещу човешкия папилома вирус да влязат в Националния имунизационен календар

Новите комбинирани ваксини срещу човешкия папилома вирус /HPV/, който причинява рак на маточната шийка, да бъдат включени в Националния имунизационен календар. Това е предложено след широко обсъждане на проблемите, съвместно с Комисията по здравеопазване при Народното събрание, съобщи д-р Ваня Иванова, координатор на Регионалния съвет по изпълнение на програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка в Плевенска област.

В Плевен вече се проведе и областна информационна среща, на която бяха разяснени основните задачи по изпълнението на програмата и пътя на ваксината. Д-р Иванова оповести и данни от проведено проучване на Европейската Академия по педиатрия, според които между 1 и 5% от родителите отказват имунизации на децата си. А това е т.нар. първична профилактика, която предпазва от развиване на заболяването.

На този етап в Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка ще бъдат включени момичетата на възраст между 12 и 13 години, защото е установено, че на тази възраст те са най-възприемчиви и дават най-добър имунен отговор към ваксината. Тя ще е безплатна като родителите ще заплащат само поставянето й. В програмата се предвижда в следващ етап възрастовите граници на включените момичета да се разширят.

Според онкогинеколога доц. Славчо Томов, слуховете за увреждания и дори за смъртни случаи в резултат от ваксиниране не са доказани и не са пряко свързани с ваксината. Специалистът представи ваксините срещу рак на маточната шийка пред присъстващите медицински лица и родители с идеята хората да са добре информирани, когато взимат решение дали да поставят на детето си подобна ваксина.

Доц. Томов беше категоричен, че ваксината срещу човешкия папилома вирус не се различава по сигурност от останалите ваксини, които се прилагат масово. Ваксината обаче не обхваща всички вируси, които са патогенни за рака на шийката на матката, а само около 70% от тях. Това означава, че след слагане на ваксината и започване на полов живот, девойката трябва да продължи т.нар. вторична профилактика на рака на шийката на матката и да прави поне цитонамазка.

Що се отнася до заболеваемостта от рак на шийката на матката в Плевенския регион, доц. Томов каза, че тя следва националната тенденция – към повишаване с всяка следваща година. Колко точно са заболелите в областта обаче не може да се каже, тъй като в Плевен, като един от водещите онкологични центрове, се концентрират много случаи от всички региони в страната. Като основна причина за нарастването на този вид рак, доц. Томов посочи недобрата култура на полово общуване на тийнейджърите, която е предпоставка за масово разпространение на човешкия папилома вирус.
Около 1 100 – 1 200 са новооткритите случаи на рак на шийката на матката у нас, от който годишно умират между 300 и 350 жени.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...