Акценти
Начало / Култура / Над 400 участници в конкурс призоваха към човечност и доброта

Над 400 участници в конкурс призоваха към човечност и доброта

На 16 ноември 2012 г. завърши национален конкурс, посветен на изкуството и всичките му проявления в нашето ежедневие. Инициатор е Сдружение „Младежки информационно-консултантски център „Интелект” – Плевен. Конкурсът стартира от Плевен на 16 октомври. Основната му цел беше да популяризира ролята на изкуството като начин за запазване на ценностите, самосъзнанието и културата ни.

В регламента за участие нямаше определена възрастова граница, като идеята беше темата да докосне колкото се може повече хора от различни възрастови групи. Темите бяха две: „Изкуството като средство да бъдем човечни” и „Мястото на изкуството в съвременното общество”.

В условията за участие нямаше ограничения за начина на представяне на вижданията по темата, както и нямаше ограничения за изява и по двете теми. Чрез това организаторите целяха да провокират фантазията и творчеството на участниците.

За един месец  са  изпратени мисли, цитати, есета, стихове, рисунки, скици, колажи, снимки от общо 416 участници от цялата страна. Най-младият участник е Калоян Митев на 8 г., от Кочериново, Кюстендил, който изпрати рисунка, а най-възрастният – Николай Тодоров на 57 г., от Якимово, Монтана, който изпрати цитати на известни философи с акцент върху ролята на културата в самосъзнанието на хората.

На всички участници са изпратени почетни грамоти и подготвено за целта видеоклипче – интерпретация на Либертанго по Астор Пиацола, в изпълнение на Милен Първанов и Лора Табакова, със специалното участие на Десислава Йотова и Милчо Петров.

В конкурса не са обявени победители, тъй като за организаторите всеки, изразил себе си и своята индивидуалност чрез вижданията по темите, може да се нарече победител.
Убедихме се, че въпреки забързания начин на живот и трудностите, хората не са глухи за посланията, които достигат до тях чрез различните форми на изкуство, а именно – да бъдем по-добри, да бъдем по-човечни и да запазим светлината в себе си, обобщи Милен Първанов от Младежкия информационно-консултантски център „Интелект”.

Видеоклипът, подготвен за конкурса, може да се види в сайта на Младежки център „Интелект” www.mikcpleven.org или в YouTube на адрес: http://www.youtube.com/watch?v=Om1tAKiTtsI&feature=channel&list=UL

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...