Акценти
Начало / Общество / Десетки плевенчани почетоха паметта на жертвите на пътни инциденти

Десетки плевенчани почетоха паметта на жертвите на пътни инциденти

40 автомобила с надписи, хора с увреждания, загубили близки или пострадали в пътни инциденти и съпричастни с темата за безопасността на пътя плевенчани се включиха днес в шествието срещу безумията по пътищата. Участниците се събраха в 11.00 часа на площада пред жп гарата, преминаха по централните улици и спряха пред Съдебната палата.

На пешеходната пътека пред самата сграда хората преминаваха и полагаха цветя на асфалта, по-късно всички сведоха глави за минута мълчание в памет на всички онези, изгубили по нелеп начин живота си на пътя заради безотговорни шофьори.

Световният ден в памет на жертвите на войната на пътя се отбелязва в цялата страна. На 18 ноември хората по света почитат паметта на хилядите, загинали без време в следствие на пътнотранспортни злополуки. Всеки ден по улиците на страната ни загиват средно по двама души, а други 25 биват ранени. И докато нещастията, причинени от катастрофи се отчитат като статистика, семейства остават завинаги без своите близки, с ограбени съдби и болка до края на живота си, заявиха организаторите на инициативата от Фондация “Безопасни улици от Валя”, Клуб “Безопасни улици”, Национално движение “Червена пътека”, “Да Спрем Войната По Пътищата!”, Сдружение SOS-ПТП и др.

Сред координаторите на шествието в Плевен е и Емилия Карабулева, чиято дъщеря Мариана беше блъсната и убита от маршрутка в столицата, докато отиваше да празнува със свои приятели 14 февруари. Емилия Карабулева благодари на всички плевенчани, които подкрепиха националния протест. “Тази подкрепа за мен означава много. Така ние почитаме човешкия живот, казваме: Не на смъртта и убийствата по пътищата. За съжаление, печалната статистика по улиците през последните месеци е вече нетърпима”, заяви пред медиите майката на Мариана. Тя заяви, че не е изгубила надежда, че нещата ще се променят към по-добро, в тази връзка припомни и направените вече промени в законодателството. “Въпреки това има какво още да се желае, защото смятаме, че Законът за движение по пътищата остава прекалено либерален към любителите на високите скорости”, каза още Емилия Карабулева.

От Областната дирекция на МВР в Плевен пък оповестиха за пореден инцидент на пътя, който влезе в черната статистика. Той се е случил около 10 часа вчера близо до село Тотлебен. Лек автомобил “Мазда”, управляван от 22-годишен румънец, е напуснал пътното платно и се удрил в крайпътно дърво. Ранени са мъж и жена на 43 години. Причина за инцидента е шофиране с превишена скорост.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...