Акценти
Начало / Култура / Кукери от Сушица поканиха пролетта в Червен бряг

Кукери от Сушица поканиха пролетта в Червен бряг

Белогащи и баджаци от кукерския състав на НЧ „Васил Левски 1927” Карлово, кв. Сушица, обиколиха по улиците на Червен бряг, изгониха злото и поканиха пролетта. Това стана в рамките на организираната от НЧ „Н. Й. Вапцаров 1908” и фолклорен клуб „Хайде на хорото” в Червен бряг кукерска фиеста. Във фолклорната плетеница пък червенобрежкият клуб показа за пореден път вихреното вълшебство на нашите български хора.

Във феерията от багри, магия и мистерия основни участници бяха кукерите на Сушица, наричани още старци, които съществуват от незапомнени времена. В основата на игрите лежи езическото преклонение пред злите сили в природата и тяхното омилостивяване, но постепенно този елемент изчезва, за да се превърнат те в едно чисто народно увеселение с голяма доза театралност и  зрелищност. Старчовските игри са предвестници на пролетта, знак на подготовка за усилена земеделска работа. „Старци – дрън, дикел – вън”, гласи народната  поговорка, свързана с кукерския празник, това разказа Гинка Тодорова, секретар на НЧ „Васил Левски 1927” Карлово.

Съставът се дели на две групи: белогащи и баджаци.

Белогащите са облечени изцяло в бели дрехи. На кръста препасват пояс с прикачени на него бронзови звънци, между които висят разноцветни прашки, завършващи с пискюли. Преобладаващите цветове на пискюлите са бял, жълт, червен, син и  зелен. Червеният цвят е символ на плодородието в природата, жълтият – символ на житото /хляба/, синият – спокойствието, зеленият е символ на гората и полето, белият – на невинността и чистотата. Белогащите пък като цяло са символ на добротата и радостта.

Баджаците са облечени с черни сукмани и панталони, направени от козината на коза. На кръста препасват пояс с прикачени на него пет големи медни хлопки. Те са олицетворение на злите сили в природата. Кукерите играят в две редици, стъпват в ритъм и по време на играта образуват различни фигури. Танците са изпълнени с много изящество, красота и ритмичност и е истинско удоволствие човек да наблюдава престрояванията на участниците по време на играта.

Съставът е лауреат на четири златни, един сребърен медал и множество други отличия   от национални маскарадни фестивали в Турция, Сърбия, Франция, Унгария, Черна гора, Словения, където представя достойно България.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...