Акценти
Начало / Икономика / До края на седмицата кърпят пропукания мост при Чомаковци, обмислят цялостен ремонт

До края на седмицата кърпят пропукания мост при Чомаковци, обмислят цялостен ремонт

Областният управител на Плевен Иван Новкиришки е издал днес заповед, с която съгласно Закона за защита при бедствия и кризи е задължил Агенция „Пътна инфраструктура” да започне веднага отстраняването на проблемния 5-метров участък от пропукания мост при село Чомаковци. Това съобщи днес лично Новкиришки. В изпълнението на това ще се включат и пътноподдържащите фирми, така че до края на седмицата проблемът да е отстранен.

Ще припомним, че мостът при червенобрежкото село се пропука рано сутринта на 8 февруари след преминаване на тежък ТИР. На една от 5-метровите секции са скъсани планките, които държат трите успоредни на пътя носещи греди. Съоръжението е важно, защото прави връзка с четири общини – Бяла Слатина, Кнежа, Оряхово и Искър. Областният управител уточни, че мостът е дълъг 120 метра, на 125 години е, през времето са подновявани само отделни части от него и е отдавна в аварийно състояние.

Още в петък за случилото се са сезирани министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров, днес трябва специалисти от „Мостстрой” да направят обща оценка на състоянието на съоръжението и да се започнат ремонтно-възстановителни работи. Вчера пък пътноподдържащата фирма е разкрила абсолютно всичко до устоите на моста, изстъргана е асфалтовата покривка и са свалени трите носещи стоманобетонни плочи.

За извършване на цялостен ремонт и възстановяване на съоръжението при Чомаковци ще са необходими 5-6 месеца, според общата оценка към момента, която не е окончателна, необходимите за това средства ще са около 3 – 3.5 млн. лв.

В момента движението се организира по обходен маршрут Червен бряг – Горник – Сухаче – Лепица – Чомаковци. Там обаче също има проблем, защото отново се минава през мостови съоръжения – при Горник и на изхода на Сухаче. Има и доста обратни завои, които предразполагат проблем при трафика, допълни Иван Новкиришки. По този повод той съобщи, че в издадената заповед е уточнено и какви знаци да постави Областно пътно управление Плевен, както и какви дейности покрай пътя да направи. Проблем е и това, че този маршрут минава през три населени места.

Що се отнася до нужните за цялостен ремонт средства, областният управител на Плевен коментира, че те могат да дойдат от Агенция „Пътна инфраструктура”, но е нормално и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет също да помогне – цялостно или частично.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

Един коментар

  1. сега автобусите ще овикалят цената на билетите до бяла сватина ще се увиличи ли с една дума ремонта за наше сметка ли е и колко време ще е така