Акценти
Начало / Култура / Консултативният съвет по култура извади директорите на културни институти от състава си и реши да обедини филхармония, хор и духов оркестър

Консултативният съвет по култура извади директорите на културни институти от състава си и реши да обедини филхармония, хор и духов оркестър

На заседанието си вчера, което беше свикано по-рано от предвидения в устава срок от три месеца, Консултативният съвет по култура излезе с първото си решение. Преди да пристъпи към дебат и гласуване на  точката в дневния ред, касаеща бъдещето на филхармонията, хора и духовия оркестър, пред присъстващите на заседанието беше огласена заповед на кмета, с която от състава на Консултативния съвет се изключват административните ръководители на културните институти в града. Тоест от състава му вече са извадени Стефка Григорова – директор/б.а. – при учредяването на КСК/ на Регионален исторически музей, Милко Аспарухов – Директор на Дирекция „Военно-исторически музеи”, Мирослав Минчев – директор на Художествена галерия „Илия Бешков”, Аня Михова – директор на регионална библиотека „Христо Смирненски”, Мария Мескин – директор на галерия-дарение „Светлин Русев”, Анелия Дечева – диригент на общински хор „Гена Димитрова”, Пламен Марков – диригент на духовия оркестър, Данаил Цолов – директор на Северняшкия ансамбъл, Евлоги Илиев – директор на Плевенската филхармония, Илко Иларионов – директор на Плевенския театър, Жечка Димитрова – директор на Националното училище по изкуствата „ П. Пипков”, Ваня Делийска – диригент на детски хор „Звъника”.

„Консултативният съвет е създаден със заповед на кмета и също с негова заповед могат да се правят промени.  А в правилника е записано, че промени могат да се правят и по предложение на председателя на съвета. Така че предложението тези ръководители на културни институти да не участват в състава му е мое и на следващото  заседание ще развия подробно идеята си”, обясни зам.-кметът Стефан Петков, който е председател на Консултативния съвет.

Чавдар Велинов и Искра Ганева бяха тези, които обясниха мотивите административните ръководители да бъдат освободени от състава на Консултативния съвет.   „Доколко Консултативният съвет ще има значение, ще стане ясно от работата му и от решенията, които ще вземе, а няма да се определя от състава му. Аз приветствам решението административните ръководители да бъдат извадени от състава му, тъй като те имат възможност по административен ред да изказват становища, тоест те не са лишени от възможности да изразят вижданията си за развитието на институциите, които управляват”, каза Искра Ганева. Тя беше допълнена от Чавдар Велинов, който обясни, че е неуместно директорите на културните институти, като членове на съвета, да стават изразители на общественото мнение за тези институти.

Така в състава на съвета остават:  зам.-кмета Стефан Петков, Йонита Иванова – шеф на отдел „Култура” в Общината, Ивайло Атанасов – председател на читалище „Съгласие”, Даниела Димитрова – директор на плевенски фонд „Читалища”, Максим Горанов – музикант, Любомир Дяковски – певец, Огнян Кузманов – художник, Искра Ганева – председател на Ротари клуб. А също и общинските съветници Чавдар Велинов – председател на постоянната комисия по култура в Общински съвет Плевен от БСП, съветниците от ГЕРБ и членове на комисията – Петя Василева и Даниела Гонкова, Здравко Георгиев – общински съветник от група Център, Иван Илиев – общински съвет от БНД. На първото заседание на съвета имаше идея съветниците да участват в работата му, но да нямат право на глас. Основанието за това, според Искра Ганева бе, че по този начин съветниците могат да бъдат поставени в неловката ситуация да гласуват по един начин на заседание на Консултативния съвет, а по партийна линия в Общинския съвет – по друг.  Останалите участници тогава приеха тези доводи и се съгласиха с предложението.

На вчерашния съвет обаче решенията на Консултативния съвет се гласуваха и от общинските съветници.

Все пак на заседанието представителите на културните институти – филхармония, общински хор и духов оркестър, останаха в качеството си на експерти, каквото право им дава устава, за да участват в обсъждането на предвидената в дневния ред тема – за бъдещето на ръководените от тях институти.

Оставането им като експерти даде повод на Ивайло Атанасов да поиска от председателя на Консултативния съвет – зам.-кмета по култура и образование Стефан Петков, да бъдат въведени ясни правила как те ще се включват в дебатите. Петков увери, че правила ще има и действително по време на обсъждането той, като председател, успя да запази добрата атмосфера.

Това, което те трябваше да обсъждат е трите културни институти да бъдат обединени с един общ административен ръководител, който да бъде второстепенен разпоредител на бюджета. Зам.-кмета Стефан Петков обясни, че основание за това предложение му дава фактът, че има подадени много устни предложения за такова обединение. Според финансиста на Общината – Евгени Генов, поканен да присъства в качеството си на експерт, такова решение би било много добро от гледна точка на управлението на финансите на тези културни институти и ще освободи художествените им ръководители от това задължение, което не е специфично за тях. Също ще им даде възможност да реализират печалба от приходи.

Основният проблем по време на дискусията бяха 28-те бройки от състава на Плевенска филхармония, които са на щат към Община Плевен, но на работа във филхармонията, която е подчинена на Министерството на културата. Това разделяне на щатовете в оркестъра беше направено през 2010 г., за да бъде съхранен оркестърът и да няма съкращения. В момента обаче това се превръща в един правен абсурд, който поставя сериозен въпрос за субсидиране на тези бройки при въвеждането на делегираните бюджети. Директорът на филхармонията Евлоги Илиев обясни, че вече се водят разговори от януари следващата година тези 28 щата  да се върнат към филхармонията, а средствата за тях да се превеждат по транзитната сметка на филхармонията. Това е най-добрият вариант за оркестъра, каза Илиев и заяви категорично, че не е съгласен с предложеното обединение.

Анелия Дечева – диригент на хор „Гена Димитрова”, изрази мнението, че най-добрият вариант е хорът да се обедини с филхармонията и тя беше подкрепена от повечето участници. Дечева поиска все пак да се изчака становището на Министерството на културата по отношение на филхармонията и тогава да се излиза с предложение от Консултативния съвет. По мнението на представителите на културните институти, ако създаване на филхармония с филхармоничен оркестър е добър вариант, те не виждат как би могло да стане обединението с Духовия оркестър. Ръководителят му Пламен Марков поиска време за консултиране с юрист, тъй като има много въпросителни към общото управление на едно такова обединение. Това повдигна въпроса защо участниците в Консултативния съвет не са били предварително уведомени за съдържанието на дневния ред на извънредното заседание. Въпросът не получи ясен отговор.

След дебатите, които в основната си част се завъртяха около 28-те бройки на филхаромнията и ще бъдат ли запазени те или не, ръководителите на културните институти бяха помолени да напуснат, за да пристъпи съветът към гласуване. Три варианта се откроиха след дебата – обединение като държавни структури, обединение като общински структури или обединение от смесен вариант. В крайна сметка присъстващите девет от общо 11 членове на съвета приеха да бъде създадена културна организация със смесено участие, отношенията вътре в която се уреждат с учредителен акт.

Това решение на Консултативния съвет по култура ще бъде предложено на кмета. Той от своя страна може да го  внесе за обсъждане и гласуване в Общинския съвет. Срокове за това обаче няма.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

2 коментари

  1. Тоест, освободи неудобните, а после гласува корпоративно за обединение под ръководство на Ивайло Атанасов…..пълна пародия!

  2. Човек решава да прочете нещо свястно “ новинарско“ и попада на OTзив с упоменаване на редовно, „публично – анонимно“ уличаваните“ виновници за всичко ставащо в града ни- в случая Ивайло Атанасов. На нас все някой ни е виновен.Докога ще търсите караконджулите,бе хора, вместо да разсъдите нормално/ а не параноично/, кой, какво и защо ще прави?