Акценти
Начало / Спорт / Плевенско момиче взе награда за най-добър футболист

Плевенско момиче взе награда за най-добър футболист

12-годишната Десислава Димитрова, която играе за Атлетик (Плевен), е единственото момиче за първи път в историята на националната програма “Децата и футболът”, отличено с наградата за най-добър футболист. Националната програма е създадена и се реализира от Асоциацията на българските футболисти със съдействието на Министерството на физическото възпитание и спорта, Българския футболен съюз и Професионалната футболна лига.

21 млади футболисти, отличили се в програмата, бяха наградени на официална церемония в София от селекционера на националния отбор по футбол Любослав Пенев, капитаните на ЦСКА, Левски и Локомотив (Сф) – съответно Тодор Янчев, Пламен Илиев и Кристиян Добрев, президента на Асоциацията на българските футболисти Дончо Донев и бившия национал Бончо Генчев.

Програмата е насочена към децата от 10 до 14 години. В тази възраст се оформя техния характер и те са най-подтливи на всякакви влияния. Нашата цел е да ги привлечем да играят организирано футбол, за да ги предпазим от опасността да станат зависими от дрогата, тютюна и алкохола, казват от Асоциацията. Футболът е един от спортовете, който развива у децата висока двигателна активност, а с емоциите, които създава, е най-интересен и достъпен за всички деца. Всичко това допринася за тяхното физическо развитие в тази най-ранна възраст.

Основна цел на програмата “Децата и футболът” е да привлече децата да изберат футбола за свое занимание през свободното им време. За постигането на тази цел всяка година се организират 25 детски футболни турнира във всички областни центрове в цялата страна, където децата за пръв път се докосват до футбола не само като игра, а като истинско спортно състезание, което им носи много емоции и незабравими преживявания.

Снимка: viasport.bg

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...