Акценти
Начало / Крими / Измамиха жена с кутия пасти за 4 000 лв.

Измамиха жена с кутия пасти за 4 000 лв.

Поредна жертва на телефонни измамници регистрираха в полицията в Плевен.

На 20 април около 10.20 часа 54-годишна жена е получила обаждане на стационарния домашен телефон и била заблудена, че роднина от Германия й изпраща 14 000 евро в пратка. Плевенчанката трябвало да плати разходите за куриер на стойност 1 980 евро. По-късно се договорили предаването на пратката да стане в района на Военна болница Плевен, където жената предала 4 000 лв. на непознат, представил се като Пламен. Куриерът посъветвал да отвори пратката в къщи, за да не видят странични хора парите. Когато отварила пакета, жената намерила вътре кутия с пасти. За престъплението е сезирана прокуратурата. Полицията работи за установяване и задържане на извършителя.

Във връзка със случаите на извършени телефонни измами, от полицията напомнят на хората да бъдат особено внимателни и предпазливи. Телефонните измамници са изключително изобретателни, с тренирани психологически умения, като по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да ги манипулират. Най-често използваните сценарии от измамниците в Плевенско са пощенски пратки от чужбина, защитници на задържани лица след пътни инциденти, даване на пари за лечение и спешни операции след катастрофи.

Напоследък в Плевен е използван нов сценарий – измамниците искат пари от възрастни хора за лечение на децата им.
От МВР съветват хората, ако им бъде отправена подобна “оферта”, да не се доверяват само на телефонно обаждане. Да разпитат за имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с близките си, да се свържат с други общи познати и роднини и в никакъв случай да не предават пари. Да не споделят каквато и да било информация или да предават документи на обаждащи се без установена със сигурност самоличност.

Не се доверявайте и не давайте пари на непознати хора. Този вид престъпление в Наказателния кодекс на България се квалифицира като измама, които обаче в съдебната практика се явяват като едни от най-трудно доказуемите престъпни деяния. Причините, които усложняват доказването на тези престъпления са различни – отсъствие на веществени доказателства, отсъствие на свидетели, доброволно предаване на парите, невъзможност на потърпевшия точно да възпроизведе събитието и много други.

След организирани полицейски действия нееднократно криминалисти са осуетявали мошенически сделки като са задържали „бизнесмени”, „пощенски служители” с колети или „защитници на задържани лица за пътни инциденти”. Органите на реда апелират за оказване на пълно съдействие за залавяне на измамниците.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...