Акценти
Начало / Култура / Френски хор с над 200 задгранични концерти гостува на плевенска сцена

Френски хор с над 200 задгранични концерти гостува на плевенска сцена

Френски и български песни ще звучат на плевенска сцена в съвместния концерт на хор „Мели-Мело” от френския град Шатобрион и смесен хро „Емил Димитров” към читалище „Цветан Спасов” в Плевен. Концертът е част от разнообразните прояви по повод Даня на Европа.

Проектът  „С песните на Франция и България”, реализиран от Народно читалище „ Цветан Спасов”, е подкрепен  от Община Плевен, Областна администрация, Съюза на народните читалища и Клуб на пенсионера „Сан Стефано” и ще се проведе под патронажа   на  кмета проф.Димитър Стойков.

Над 50 любители  на песента от двата хора  ще изпълнят 20  произведения от различни епохи и жанрове, показващи творческия натюрел на формациите.

Хор „ Мели – Мело” е създаден преди 24 години от Жан Моние, който днес живее в Плевен и е в състава на хор „Емил Димитров”. Френската формация има богат репертоар с повече от 190 песни – френски и чуждестранни, съвременни, от Ренесанса. Има над 200 концерти на сцени по света.

Плевенският хор „ Емил Димитров”  води началото си от преди 45 години, а от 30 години негов диригент  е Димитър Занов-– цигулар , оркестрант във Филхармонията, преподавател в Музикално училище „Панайот  Пипков”. Доайен на  хора е    Пенка Ненова, която на светлия празник 24 май ще навърши  90 години !

Концертът на  двата хора ще бъде на 23 април от 18 часа. На следващия ден е предвиден концерт в село Орешак.

Входът за концертите  е свободен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...