Акценти
Начало / Култура / Днес е Петковден

Днес е Петковден

света Петка

На 14 октомври православната християнска църква чества  преподобна Параскева или Петка Българска. В народния календар празникът е известен като Петковден.

Преподобна Петка е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането му от турците. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където се намират и досега.

Празникът в чест на Света Петка – Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. На този ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене. В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности – предене, тъкане, кроене, шиене. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта. В народните легенди светицата се смесва и с духа – покровител на къщата и семейството (затова се явява като змия – пазителка на дома). На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на св. Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата.

На този ден имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева

Църквата „Света Параскева” в Плевен днес има храмов празник

църква Света Параскева - ПлевенПоглед към историята сочи, че сведения за църквата “Света Параскева“ се срещат в османо-турски регистри още от 1523 год. През 1850 год. в тогавашната Маньова махала, със скромни дарения на местното население била построена малка църква от двойни плетове и вар, посветена на св. Петка-Параскева. Около 1858 год. към църквата било открито училище. С развитието на занаятите и търговията в Плевен се наложило и малката църква да се поднови и разшири. С много усилия за няколко месеца църковното настоятелство успяло да получи съответните султански берати. Градежът на храма започнал на 4 май 1870 год. и завършил през 1872 год., така на мястото на старата “плетеница” била построена великолепна трикорабна базилика. Тя е тържествено осветена лично от екзарх Антим I. Автор на сградата е големият тревненски първомайстор Генчо Кънев.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...