Начало / Любопитно / За втори път в Сухаче проведоха Фестивал на трудолюбието и веселието

За втори път в Сухаче проведоха Фестивал на трудолюбието и веселието

Сухаче фестивал

За втора поредна година в червенобрежкото село Сухаче беше организиран Фестивал на трудолюбието и веселието. Негови организатори са НЧ „Асен Златаров” и Кметството в село Сухаче. Празникът е единствен по рода си в Областта и е сред емблематичните събития от Културния календар на Община Червен бряг, казват организаторите.

Сехаче фестивалВ тазгодишното издание на фестивала се включиха народният представител в 43-то Народно събрание – инж. Пламен Тачев, председателят на Общинския съвет в Червен бряг – инж. Георги Георгиев, общински съветници и още жители и гости, провокирани от поканата на читалището – за вкусните сухашки ястия, домашната ракийка и богатата фолклорна програма.

Въпреки тежката година, с пословичното си трудолюбие, сухачени пак напълниха хамбарите, събраха плодовете и зеленчуците от градините, гроздето от асмите, а щедрата трапеза, с която се представиха на празника, очарова всеки посетител. Баници, тиквеници, лучници и лютики, капама и гювеч, вкусни десерти – всичко това, приготвено от сърце и с много старание. Но главното –  с продукти, които хората сами са си произвели. На богатата трапеза не липсваха и духовити истории. А с песните и танците на самодейците от читалището, домакин на събитието и гостуващите състави от Девенци, Попица, Реселец и Горник, веселието беше пълно.

Всички участници в кулинарното изложение получиха поощрителни подаръци. Сувенир за спомен исухаче фестивал (2) благодарствена грамота получиха и ръководителите на всички състави, участвали в празника.

Народният представител Пламен Тачев пое ангажимент да финансира участието на самодейците от читалището в Сухаче на Международния фестивал на изкуствата в Банско, следващия месец.

Снимки: Полина Иванова

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...