Акценти
Начало / Политика / Уродливото изделие Изборен кодекс трябва да бъде променено час по-скоро, заяви Румен Петков

Уродливото изделие Изборен кодекс трябва да бъде променено час по-скоро, заяви Румен Петков

румен петков (2)

Това уродливо изделие Изборен кодекс трябва да бъде променено час по-скоро, като от АБВ предлагаме 50% от мандатите да бъдат мажоритарен избор, а останалите 50% да бъдат в национални партийни листи. Това заяви днес на пресконференция в Плевен Румен Петков от АБВ. Според този модел, който е близък до германския, гласовете, които не се реализират в мажоритарния вот,  ще бъдат прехвърляни към националните партийни листи, обясни Петков.

Според него един от сериозните проблеми на нашето народно представителство е анонимността, която е резултат от партийните листи. Мажоритарният избор гарантира по-сериозна публичност и е начин да извадим народните представители от анонимност, резултат от която е задкулисието в управлението, посочи Петков.

В сега прилаганата преференция  Петков вижда грозен стремеж за измама на обществото, тъй като тя е послужила за контролиране на манипулируемия и на купения вот.

По повод на случая с Бат`Сали в Кюстендил Румен Петков коментира, че е нелепо Мая Манолова, която е автор на изделието Изборен кодекс, да настоява някой да оттегли  Бат`Сали от Народното събрание. Тя го вкара, а сега иска някой да го оттегли, отбеляза Петков..

Според него промяната на Изборния кодекс трябва да е един от първите въпроси, които новият парламент ще разгледа, за да „покажат политиците, че са разбрали шамара, който им удариха”

Румен Петков допълни още, че ще настояват президентът да свика възможно най-скоро новото Народно събрание, като посочи, че неговото учредително събрание трябва да е на 22 октомври.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...