Акценти
Начало / Любопитно / В Гиген готвят традиционния кукерски празник за Ивановден

В Гиген готвят традиционния кукерски празник за Ивановден

me4ka

Интензивна подготовка на кукерския празник за Ивановден (по стар стил) тече в село Гиген, информира за infopleven Иван Минков, секретар на местното читалище „Искра” и дългогодишен ръководител на танцови ансамбли при читалището.

Празникът се отбелязва на 20 януари и е неотменен от години, шегува се Минков. Така наречените “мечкари” тръгват да гонят злите сили от къща на къща. Маскираните танцуват под звуците на уникалното Мечкарско хоро – то е в ритъм пет осми, с втори удължен такт. Персонажите в групите са двама “старци” и две “булки”, които задължително са придружени от музиканти с тъпан, барабан, кларинет. Много интересни са костюмите на “мечкарите” – автентични народни носии, типични за този край на България, с маски на лицата и ръчно изработен накит – „курбулец”, който украсява главите на „булките”.

Костюмите на изпълнителите са много стари, предават се от поколение на поколение като ценност и се съхраняват грижливо в семейните ракли, ръзказа Минков. Въпреки молците, които са започнали да прояждат някои от народните носии, собствениците им полагат специални грижи, за да ги съхранят и за следващите поколения.

Миналата година в празника се включиха 13 групи, очаква се да са не по-малък брой и тази година. Мечкарите тръгват рано – около 5 часа. В края на обиколката посещават кметството, където обикновено ги посрещат кметът на Гиген Красимир Първанов и представители на местната власт. След това настъпва най-динамичният момент – надиграването на площада пред огромно множество от хора. Изпълненията на всяка група се оценяват от жури. Тази година за негов председател ще бъде поканен художественият ръководител на Северняшкия ансамбъл доц. Георги Хинов. Най-добре представилите се три групи получават парични награди, има и индивидуални отличия, информира още Минков. Оценяват се ритмичността на изпълнителите, автентичността и живописността на костюмите, танците, оркестрите.

Обикновено празникът завършва с весело хоро.

Снимка: Интернет

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...