Акценти
Начало / Икономика / Румънските и българските пожарникари подписаха план за обща намеса при бедствия

Румънските и българските пожарникари подписаха план за обща намеса при бедствия

Пожарните служби на България и Румъния подписаха в Гюргево План за обща намеса при бедствени ситуации в трансграничния регион на двете страни. Подписи под документите положиха директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов и бригаден генерал Йоан Баш, генерален инспектор на Генералния инспекторат за извънредни ситуации.

Разработването и прилагането на плана за обща намеса и стандартните оперативни процедури е в рамките на Стратегическия проект „Съвместен мониторинг на риска при извънредни ситуации в трансграничния регион на река Дунав” по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

Според гл. комисар Николай Николов подписването на плана гарантира по-висока степен на сигурност на над 5 млн. български и румънски граждани, живеещи от двете страни на река Дунав. „Основната предпоставка за ефективна и успешна интервенция при всяка бедствена ситуация са точните и правилно разчетени действия на оперативните екипи, нещо, което гарантираме с въвеждането на стандартните оперативни процедури между пожарните служби на България и Румъния”, подчерта още той. Гл. комисар Николов допълни, че по този европейски проект за българските пожарни служби предстои да бъдат закупени 6 пожарни и 3 аварийно-спасителни автомобила и лаборатория тип HAZMAT, които ще бъдат разпределени по северната ни граница. Стойността на специализираната техниката е за 2 млн. евро.

Проектът „Съвместен мониторинг на риска при извънредни ситуации в трансграничния регион на река Дунав” предвижда крайдунавските области от България и Румъния да получат съвременна пожарна техника и оборудване. Той стартира преди две години и през този период бяха изготвени Плана за обща намеса, Стандартните оперативни процедури и речник на оперативните термини, в който са включени обяснения на специалната терминология на български, румънски и английски езици. Целта е огнеборците от двете страни на границата да реагират по-бързо при съвместни операции и да се повиши ефективността на общите им действия.

Партньори по проекта са румънските окръзи Констанца, Телеорман, Гюргево, Кълъраш, Олт, Долж и Мехидинц и Областни управления „Пожарна безопасност и защита на населението” в градовете Плевен, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Силистра и Русе.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...