Акценти
Начало / Общество / Откъде идва водата и как да я опазим научиха малчуганите от ЦДГ „Щурче”

Откъде идва водата и как да я опазим научиха малчуганите от ЦДГ „Щурче”

Детски празник на водата организира Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен по повод Деня на водата. В отдел „Природа” на Регионален исторически музей в Плевен днес деца от ЦДГ „Щурче” се запознаха с това откъде идва водата и какво могат да направят самите те, за да опазят това природно богатство. Специалисти от Басейнова дирекция бяха подготвили за децата различни игри, като намиране пътя на водата в лабиринт и оцветяване на картинки, за да е интересен и полезен урокът по екология. В края на празника децата получиха подарък – детска книга за водата.

Инициативите на Басейнова дирекция – Плевен по повод Деня на водата продължават утре с открит урок за ученици от 10 и 11 клас в Математическа гимназия „Гео Милев”, научихме от Весела Комаревска, експерт в Басейнова дирекция – Плевен.

На 22 март поредица от инициативи са предвидени в Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в село Байкал, област Плевен. Там ще бъде организирана работилница за водни молекули, в която ще се изработва модел на водната молекула. Предвижда се и провеждане на мониторинг на водата от река Дунав. В арт-работилница „Нарисувай водата“ ще се твори с текстилни бои върху торбички от плат.

Целта на нашите инициативи е да обърнем внимание как всеки един от нас може да допринесе за опазването на водата с неща, които всеки един от нас може да прави в ежедневието си, каза Весела Комаревска.

Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен ще се включи със специално послание и поздравление в една от най-големите инициативи на 22 март – Международен воден мост, отбеляза Михаела Илиева от пресцентъра на плевенската дирекция. Това е иновативно международно събитие с домакин София, което прави възможно обединяването на десетки чествания в различни точки на страната и чужбина, посветени на Световния ден на водата През целия ден на 22 март в онлайн мрежата на Международен воден мост, ще се осъществяват видео-излъчвания от кръгли маси, празнични чествания, изложби, прожекции, лекции, открити уроци, конференции и други. Подробна информация за Международния воден мост може да бъде намерена в следния сайт – http://waterbridge.info.

2013 e обявена от ООН за Международна година на водното сътрудничество, това е и темата на Световния ден на водата – 22 март.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...