Акценти
Начало / Политика / Румен Петков прогнозира създаване на черни каси, ако спрат партийните субсидии

Румен Петков прогнозира създаване на черни каси, ако спрат партийните субсидии

Rumen

Тезата за спиране на партийните субсидии е пресилена и ще стимулира създаването на черните каси в политическото финансиране, коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия Румен Петков, член на инициативната група на АБВ. Той допълни, че независимо от радостта, която орязването на държавните пари за политическите сили ще предизвика в голяма част от българите, това ще бъде грешка и усилията в този смисъл трябва да бъдат насочени към контрола по разходването на въпросните суми, информират от пресцентъра на АБВ.

Във връзка с идеята за заплаха за спиране на ядреното гориво за България Петков смята, че тя е пресилена. „С диверсификацията много се спекулира – от една страна е въпрос на възможности. Нека видим статистиката за Германия и Франция, например – там също тече много руски газ, така че истината е, че не трябва да се допусне ескалация на напрежението“. Петков каза, че никой досега от Русия не е засягал въпроса с ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Той смята обаче, че „Газпром” има право „да размахва пръст” с природния газ. И припомни, че през 2009 година Русия коректно предупреди, че може да има проблеми с газовата инфраструктура. България трябва да търси реализацията на собствените си възможности.

Румен Петков коментира и въпроса с проведения референдум на тема АЕЦ „Белене“, като посочи, че демонстрацията към българите е, че има по-лошо от това да не свикаш референдум – да свикаш референдум и после да не направиш нищо, за да защитиш резултата от референдума. „Тоест, показахме на хората – ние можем да ви употребим да гласувате, защото гласувайки сега на референдума, ние ще ви мобилизираме да гласувате утре за нас на изборите, от което, разбира се, няма да последва нищо. Иначе, размиването на нещата, ще доведе до нова порция отвращение от политиката в българските граждани”, каза той. Що се отнася до идеята на президента Росен Плевнелиев, Петков смята, че той не е направил по добрия начин анонса си по темата и във всички случаи това е трябвало да стане с предварителен политически дебат, най-малко с парламентарно представените политически сили, неправителствените организации и академичната общност, тъй като формулировката на дадените въпроси не е достатъчно прецизна, нито е налице достатъчно технологично време.

Това показва липса на готовност от страна на президента и недостатъчна преценка за потенциала, който ще се вложи като енергия, както и негативния ефект при определено развитие. Във връзка с новия закон за МВР, който мина на първо четене в НС, Петков посочи, че от 15 години ситуацията не се е променила особено. Той е на мнение, че в момента се правят промени в сектор „Сигурност” без да има концепция.

 

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...