Начало / Общество / Отново ЦИК ще решава за състава на РИК – Плевен

Отново ЦИК ще решава за състава на РИК – Плевен

След като участниците в консултацията за съставяне на Районна избирателна комисия (РИК) в 15-ти избирателен район – Плевен, не стигнаха до съгласие, ЦИК ще трябва да вземе решение за състава на комисията. Препъни камък този път се оказа председателското място.

Консултациите, свикни от областния управител Иван Петков, се проведоха в неделя, 5 февруари. В тях участваха: Валери Лачовски – Представител на Коалиция „ГЕРБ-СДС”; Радостин Василев – Представител на „Продължаваме промяната” (ПП); Стоил Стоилов – Представител на Коалиция „Продължаваме промяната” (ПП); Деян Петков – Представител на Коалиция „Продължаваме промяната” (ПП); Илиан Селимски – Представител на ПП „Движение за права и свободи” (ДПС); Данаил Раденцов – Представител на ПП „Възраждане”, Ивелин Първанов – Представител на ПП „Възраждане”; Захари Дончев – Представител на ПП „Възраждане”; Свилен Атанасов – Представител на Коалиция „БСП за България” Свилен Трифонов – Представител на Коалиция „Демократична България – Обединение”; Крум Пенчев Представител на КП„Български възход“ и Веселка Венкова Представител на КП„Български възход“.

Квотите по политическо представителство в състава на 13-членната Районната избирателна комисия в Плевен се разпределят така: за Коалиция „ГЕРБ-СДС” – 4 члена, за Коалиция „Продължаваме промяната” – 3, ПП „Движение за права и свободи” – 2 и по един представител на ПП „Възраждане”, Коалиция „БСП за България”, Коалиция „Демократична България – Обединение”, Коалиция „Български възход“.

Участниците в консултацията имаха две предложения за председател, за заместник председател – три, а за секретар – едно, като алтернативно следва да се разглеждат като две.

За председателското място бяха предложени Ярослав Димитров от Коалиция „ГЕРБ-СДС” и Николай Яков от „Продължаваме промяната”, и двамата с юридическо образование. Участниците в консултациите не стигнаха до единно решение кой да заеме председателското място на РИК – Плевен. От „Продължаваме промяната” настояват ако кандидатът им не бъде приет за председател, да заеме секретарското място в РИК.

Предварително направените предложение за заместник-председатели бяха три – Айгюл Хасанова от квотата на ПП „Движение за права и свободи”, Тодор Славеев от ПП „Възраждане” и Петър Жеков „Демократична България – Обединение”.

За секретар на РИК-Плевен бяха направени следните предложения: Яница Линева от ПП ДПС и Николай Яков от Коалиция „Продължаваме промяната”.

Областният управител на област Плевен Иван Петков следва да изпрати протокол от проведените консултации, както и депозираните от партиите и коалициите документи в ЦИК, за да се произнесат там за състава на РИК – Плевен.

 

 

 

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...