Акценти
Начало / Култура / Реселешкият ритуал „Къпанки” не стигна до Националната листа на нематериалното културно наследство

Реселешкият ритуал „Къпанки” не стигна до Националната листа на нематериалното културно наследство

Реселец

Уникалният ритуал „Къпанки”, запазен в област Плевен единствено в село Реселец, община Червен бряг, беше сред 25-те кандидатури за включване тази година в  Националната представителна листа на шедьоврите на нематериалното културно наследство. Ритуалът се прави на Ивановден, като здрави мъже пренасят на ръце през местната река Ръчене всеки, който желае. Поверието е, че това носи здраве и късмет през годината. Ритуалът беше номиниран от НЧ „Тодор Попов 1926“ в регионалния кръг на Националната кампания „Живи човешки съкровища – България“ – 2014, но не стигна до финала. Национална експертна комисия, назначена от министъра на културата, прегледа всички постъпили 25 кандидатури, подадени от регионалния етап, и излъчи предложение с нови 5 елемента, които да бъдат предоставени за утвърждаване от министъра на културата и бъдат вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Сред предложенията на комисията са кандидатури от областите Силистра, Разград, Пазарджик, Шумен и Добрич.

Церемонията по попълване на представителната листа на шедьоврите на нематериалното културно наследство ще се проведе на 24 юни в галерия „Средец“ на Министерство на културата На официалната церемония министър Петър Стоянович ще връчи грамота за вписване на елемента в националната листа, голямото отличие на Министерството на културата „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики, както и парична награда. На събитието са поканени както представители на институциите, излъчили кандидатурите, така и представители на местната и централна власт – кметове на общини, областни управители.

Националната система „Живи човешки съкровища – България“ цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на следващите поколения. Право на номинации имат народните читалища – като най-стари наши културни институции, представени и днес в почти всяко селище на България, както и регионалните музеи. Те предлагат лица или групи, които владеят във висша степен традиционни знания и умения в някоя от областите на нематериалното културно наследство. Попълването на Националната система преминава през два етапа – регионален и национален. На регионално ниво тази година бяха подадени повече от 70 кандидатури. 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...