Акценти
Начало / Култура / Реселец беше домакин на уникални за България празници

Реселец беше домакин на уникални за България празници

Червенобрежкото село Реселец беше домакин на Втория национален песенен фестивал “Христо Ковачев” и на единствения в България Празник на водния лук, съобщават от пресцентъра на Община Червен бряг.

Извеждайки от забвение делото на именития музикант и педагог, български прозаик и поет, журналист и драматург Христо Ковачев, за втора поредна година едноименният фестивал в село Реселец се вписва достойно в културната летопис на региона. Фестивалът се организира от НЧ “Светлина 1999” Червен бряг и НЧ “Тодор Попов” с. Реселец с подкрепата на Община Червен бряг.

Фестивалът се организира в памет на знаменития музикален педагог, радетел за издигане на българската народна и хорова песен, посветил жовота си на издирване, съхраняване и разпространяване на песенни бисери от нашия фолклор Христо Ковачев. Първият фестивален ден започна с откриването на изложба, посветена на делото и живота му като част от експонатите в нея бяха предоставени от личния архив на неговата дъщеря.

В продължение на два дни на сцената пяха над 600 изпълнители, дошли от различни краища на страната. Тази година фестивалът имаше конкурсен характер, а председател на журито беше известният български композитор, диригент и фолклорист – ст.н. с.д-р Михаил Букурещлиев – близък приятел, учител и съратник на Христо Ковачев.

С нескрита гордост и до днес реселчани говорят за техния именит учител – създателя на първия пионерски народен хор “Ален мак”, с който покоряват националните сцени, печелят десетки грамоти, медали и отличия.

Реселчани отдадоха почитта си и към славния зеленчук – водния лук, разнесъл славата на селото из цялата страна. На мегдана пред читалището млади и стари възпяха добре свършената работа и щедрата реколта по време на четвъртото издание на единствения в страната Празник на водния лук. Тайната на уникалния вкус на водния реселешки лук вече отдавна е разкрита – освен на трудолюбието на местните жители, тя се дължи и на чудодейните води на река Ръчене, с която го поливат.

Традиционната кулинарна изложба беше поредното потвърждение за превъзходните вкусови качества на лука, който може да бъде сервиран във всякакви вариации, но преди всичко е доказателство, че сръчните ръце на реселчанки могат не само майсторски да засаждат и берат този зеленчук, но и още по-успешно да го приготвят.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...