Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевен става Общоевропейски център за обучение по безкръвна хирургия

Плевен става Общоевропейски център за обучение по безкръвна хирургия

На 5 и 6 октомври в Телекомуникационния ендоскопски център на Медицинския университет в Плевен ще се проведе ежегодната конференция по безкръвна хирургия. В нея ще участват гости от Италия, Германия, Белгия , както и над 100 лекари специалисти от цялата страна, научихме от ректора на Медицинския университет проф. Григор Горчев.

С лекция и представяне на оперативна техника в конференцията ще участва зам.-председателят на Европейската асоциация по ендоскопска хирургия проф. Путеман от Белгия.

Основната цел на идването на проф. Путеман в Плевен обаче е да обяви Телекомуникационния ендоскопски център на Медицинския университет за Европейски референтен център за обучение по така наречената безкръвна хирургия.

Досега в Европа има два такива референтни центъра за обучение по миниинвазивна хирургия – единият е в Белгия, а другият е във Франция.

Обявяването на  Плевен за общоевропейски референтен център за обучение по миниинвазивна хирургия ще позволи на лекари от цяла Европа да се обучават  тук  по програми на Европейския институт по телехирургия, обясни проф. Горчев. Първоначално обучението ще е в областта на онкогинекологията и урологията, като идеята е постепенно да се разшири обхвата.

За обучение в Плевенския телецентър вече са проявили интерес от Министерството на здравеопазването на Македония.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...