Акценти
Начало / Политика / ПП „Атака” поставя под съмнение съставянето на СИК в областта

ПП „Атака” поставя под съмнение съставянето на СИК в областта

До 16 април всичките близо 380 СИК в областта  трябва да бъдат назначени поименно от Районната избирателна комисия – Плевен. Преди това, най-късно до 11 април кметовете на общини следва да приключат консултациите с парламентарно представените партии за назначаване на секционните комисии.

Съставянето на секционните комисии в областта може да бъде затруднено заради проблемите, възникнали в ПП „Атака”.

Всички общински председатели на „Атака” в областта са се оттеглили, същото е направил  и областният координатор на партията. Причината е несъгласието им с наложеното решение на централното ръководство на „Атака” първите четири места в плевенската листа да бъдат заети от софиянци.

В РИК – Плевен вече са получили информация от Община Долни Дъбник, че представителите на „Атака” не са се явили на консултацията за назначаване на секционните комисии там. Ако не се постигне споразумение и не се подпише протокол, това означава, че съставите на секционните комисии не са попълнени, обясни Румен Цачев, председател на РИК – Плевен. Ако и в други общини представителите на „Атака” не участват в консултациите и не подпишат протоколите за съставяне на СИК, ще се пристъпи към служебно съставяне на комисиите, в които на квотен принцип е определено участието на „Атака”, разясни Цачев. Той не изключи дори възможността местата на „Атака” да бъдат преразпределени на квотен принцип между останалите партии, които по закон имат представители в секционните избирателни комисии, ако от партията категорично откажат участие в СИК.

Всяка секционна избирателна комисия се състои от 7 или 9 членове в зависимост от броя  на избирателите в съответната секция. В секции с над 500 избиратели съставите на СИК са от 9 членове, а в тези с по-малко от 500 избиратели – СИК ще са от 7 членове.

След назначаването на секционните комисии, ще бъде проведено обучение с членовете им. То ще се проведе, след като от Централната избирателна комисия изпратят  методическите указания за работа на СИК, обясни Цачев. Вероятно обучението ще включва и работа с копирна техника, предвид изискването във всяка секционна комисии да има такава техника, за да може да се издава копие от протокола на съответната комисия.  За да се избегнат проблеми с внезапно аварирала техника, се предвижда да бъдат сключени договори с фирми, които да оказват спешна помощ при възникнали технически проблеми.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...