Акценти
Начало / Здравеопазване / Почти всеки втори българин е с изваден постоянен зъб

Почти всеки втори българин е с изваден постоянен зъб

98.3% от българските граждани имат кариес и усложнения от него, а почти всеки втори е с изваден постоянен зъб. Това сочи проучване на Факултета по дентална медицина към Медицинска академия в София и данните бяха съобщени от д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз, който участва в кръгла маса в Плевен по проблемите на оралното здраве при децата. На форума се разискваха въпроси, свързани с Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. в България. Важна част от тази програма е силанизацията на първите постоянни зъби при децата от 6 до 8-годишна възраст, която стартира през миналата година.

Силанизирането представлява поставяне на предпазен материал върху първите постоянни зъби на децата, за да бъдат защитени те от вредно влияние през първите 2-2.5 години, докато завърши растежът им. Силантите предпазват зъбите от натрупване на плака и образуване на кариес за период, в който децата изграждат навици за поддържане на добра устна хигиена.

„Тези първи постоянни зъби са много важни, защото са в центъра на дъвкателния апарат и всяко нарушаване или премахване води след себе си сериозни проблеми”, подчерта д-р Миланов.

През миналата година са силанизирани около 17 000 деца. Тази се очаква броят им значително да се увеличи, след като в програмата са включени два пъти повече зъболекари. Процедурата е безплатна и се изисква единствено информирано съгласие от родителите.

Програмата ще продължи до 2014 г. и се очаква да бъдат отчетени много добри резултати относно зъбния статус на деца, включени в нея.

В момента зъбният статус на българските деца съвсем не е добър, отчитат специалистите.  През 2011 г. броят на извадените постоянни зъби е бил 11 000, а през 2012 г. той е спаднал  на 9 000, но дори и тази цифра е твърде висока.

Д-р Миланов посочи за пример Скандинавските страни, в които от 40 г. се прилага подобна програма и там зъбният статус на населението е изключително добър. В Япония преди пет години са отчели 100% силанизация на децата.

Тази профилактика е от изключителна важност, тъй като води за рязко свиване на разходите за лечение на кариеса и усложненията от него.

Във форума днес в Плевен, организиран от Бългаския зъболекарски съюз, участваха още д-р Виктория Жекова – ръководител на екипа за силанизиране и д-р Светослав Гачев – член на Националния координационен съвет на Програмата.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...