Акценти
Начало / Политика / Подписка за провеждане на референдум стартира и в Плевен Движение „Модерна България”

Подписка за провеждане на референдум стартира и в Плевен Движение „Модерна България”

Движение „Модерна България” стартира и в Плевен подписка за провеждане на референдум за отзоваване на политици и за въвеждане на правото за индивидуална жалба пред Конституционния съд против закони, нарушаващи конституционните права на гражданите. В Плевен подписи се събират в пет пункта – пред читалищата „Извор” и „Развитие”, до областна администрация, пред Драматичния театър, а от 18 март и пред читалище „Съгласие”.

Целта, която са си поставили от Движението, е до 11 май да съберат нужните за назначаване на референдум 500 хил. подписа, 80 хиляди от които вече са събрани. „Минималната ни цел е поне 200 хил. българи да се подпишат, което ще е достатъчно основание да накараме Народното събрание да обсъди отзоваването на политиците и въвеждане на правото за индивидуална жалба пред Конституционния съд против закони, нарушаващи конституционните права на гражданите”, обясни Борислав Цеков.

Според членовете на Движението, отзоваването ще става само при наличие на определена простъпка на даден политик. Основание за отзоваване могат да са напускане на групата на партията или коалицията, с чиято листа политикът е бил избран, внасяне на обвинителен акт в съда за умишлено престъпление от общ характер, установен по надлежния ред конфликт на интереси или неучастие в работата на Парламента в продължение на повече от 6 месеца. След това ще се организира подписка с искане на пряк вот за отзоваване, на който политикът трябва да събере поне ¾ от броя на гласовете, с които е избран. Според Емил Георгиев, това е механизъм на гражданите – да имат право както са избрали един политик, така и да го отзоват, ако не изпълнява работата си.

Индивидуалната жалба пред Конституционния съд против закони, нарушаващи конституционните права на гражданите, е друг начин на овластяване на гражданите, поясни Георгиев. Така ще могат да бъдат атакувани закони, пряко нарушаващи дадените по Конституция права на хората. Сега право да се обръщат към Конституционния съд имат само институциите – президентът, правителството, омбудсманът, една пета от депутатите, общински съвети. Често те не упражняват това свое правомощие поради конюнктурни причини. „Гражданите, например, не могат да защитят правата си от закон, който обслужва монополите или нарушава гражданските права и свободи”, подчерта Георгиев. Според членовете на Движението, по този начин хората ще бъдат защитени от това да бъдат употребени.

На снимката /от ляво надясно/: Емил Георгиев, Михаил Шишков, Борислав Цеков

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...