Акценти
Начало / Здравеопазване / Пациентска организация връчи стипендии на двама плевенски лекари

Пациентска организация връчи стипендии на двама плевенски лекари

Председателят на новосформираната през 2010 год. пациентска организация ДЕБРА България – Десислава Абаджиева, връчи самолетни билети и стипендии на двама плевенски лекари. Те ще специализират в Италия, а целта е да се включат в създаването на единствения в България мултидисциплинарен екип за лечение на хора с булозна епидермолиза.

На връчването присъстваха зам.-ректорът по научноизследователската дейност на висшето училище проф. Мария Средкова, деканът на медицинския факултет доц. Димитър Господинов, ръководителят на Сектор “Медицинска генетика” доц. Мария Симеонова и доц. Ивелина Йорданова, която ще ръководи единствения по рода си новосъздаден екип.

Сформирането на екипа ще стартира със специализациите на двама млади плевенски медици – д-р Надя Янева, докторант в Клиниката по детски болести и хирурга д-р Пенчо Тончев от клиниката по пластична хирургия към УМБАЛ “Д-р Георги Странски”, които ще заминат за Рим, Италия на обучителен курс по вродена булозна епидермолиза. Отпускането на стипендиите е резултат от спечелен проект “Създаване на мултидисциплинарен медицински екип за оказване на квалифицирани медицински грижи за пациенти с вродена булозна епидермолиза” пред международната организация ДЕБРА Интернационал. Проектът е съвместна разработка на Клиниката по кожни и венерически болести към университетската болница с началник доц. д-р Димитър Господинов и неправителствената организация на пациентите с вродена булозна епидермолиза ДЕБРА България.

Клиниката по кожни и венерически болести в Плевен е единствената специализирана клиника у нас с дългогодишен опит в работата с пациенти с тази рядко срещана болест, наречена още болест на пеперудените криле. В Европа и света за такива пациенти се грижи мултидисциплинарен екип от различни медицински специалисти – лекари, стоматолози, рехабилитатори, медицински сестри, диетолози и психолози. Заболяването се проявява с раждането, продължава през целия живот на пациентите и протича с различни усложнения.

100 човека в България страдат от това рядко заболяване, като те са принудени сами да плащат скъпоструващото си лечение. На тях им се налага диспансеризиране и осигуряване на специализирани медицински прегледи поне два пъти годишно за осигуряване на по-добро качество на живот.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...