Акценти
Начало / Общество / С едно закрито училище и неизвършени ремонти в други шест посрещаме новата учебна година

С едно закрито училище и неизвършени ремонти в други шест посрещаме новата учебна година

С едно по-малко ще са училищата в област Плевен, които ще отворят врати на първия учебен ден. С решение на Общински съвет Белене е закрито основното училище в с. Деков, а децата са  разпределени в училищата в Белене. Това стана ясно на среща с журналисти в Регионалната здравна инспекция, откъдето обобщиха и данните от проверките за хода на ремонтите в школата в областта. Тази година на 17 септември ще отворят врати общо 116 училища.

Що се отнася до ремонтите, в края на предната учебна година инспекторите са издали 40 предписания за привеждане на школата към здравните изисквания като тук са включени основни ремонти. До 11 септември са проверени неколкократно всички учебни заведения, там където се е наложило, е имало и по две, и по три проверки, уточни д-р Цецова.

30 от предписаните ремонти вече са приключили напълно, остават довършителни ремонти в 4 учебни заведения в областта, на територията на град Плевен те са три – СОУ “Анастасия Димитрова”, НУ “Отец Паисий”, Професионалната гимназия по лозарство и винарство. Става дума за почистване, сваляне на скелета или преместването им там, където учениците нямат достъп. “Последните проверки ще бъдат на 13 и 14 септември, за да сме спокойни, че децата като отидат на училище на 17 септември няма да има ремонти”, допълни д-р Цецова.

В другите училища, където са правени подмяна на дограма, саниране, ремонти на покриви, строителните отпадъци са изнесени от дворовете на училищата, продължава почистването на класните стаи. Училището, което е с по-сериозен неприключил ремонт и утре ще бъде проверено, е Професионалната гимназия по добив на полезни изкопаеми и газоснабдяване в Долни Дъбник. Причина за забавянето е по-късното превеждане на средствата за подмяна на дограмата на училището и на общежитието и за основните ремонти.

Що се отнася до СОУ “Иван Вазов” в Плевен, вчера е правена проверка. Има едно малко частично скеле, което е останало в една от чупките на сградата. Санирането е приключило, остава малка площ за боядисване. Стаите на четвъртия етаж са изчистени, вече започва нанасянето в тях, а днес и утре трябва да се монтират и новите мивки в санитарните възли.

В 6 учебни заведения в областта тази година няма да могат да бъдат изпълнени предписаните ремонти поради финансови затруднения. От страна на Регионалната здравна инспекция е дадено писмено разрешение за удължаване на срока на предписанието до началото на следващата учебна година. Условията в тези школа не застрашават обучението и пребиваването на децата.

Общото впечатление на инспекторите е, че тази година в много училища в областта са правени подобрения, дори директорите на места – където е осигурено и допълнително финансиране, правят ремонти над предписаните като необходими. Такъв пример е в едно от училищата в Червен бряг – с помощта на извънредни средства още в края на миналата учебна година училището е газифицирано, подменени са радиаторите, което от своя страна няма да създаде проблеми през зимата с ниски температури в класните стаи.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...