Акценти
Начало / Любопитно / Очакват се затруднения в европейската електрическа мрежа заради слънчевото затъмнение

Очакват се затруднения в европейската електрическа мрежа заради слънчевото затъмнение

слънчево затъмнениеСлънчевото затъмнение, което ще може да се наблюдава в Европа в петък, 20 март, ще създаде напрежение в европейската електрическа мрежа. То ще спре за минути почти изцяло производството на ток от фотоволтаичен произход и ще принуди операторите на мрежата да вземат безпрецедентни мерки, пише Мари Юклен от Франс прес, цитирана от БТА.

Ако сутринта на 20 март е много слънчева, спадът на производството от слънцето би могло да достигне 34 000 MW или еквивалента на добива на 80 станции от среден мащаб.

Причината е, че този спад на производството ще бъде много по-бърз – „четири до шест пъти“ в сравнение с измервания в обичайни условия, когато слънцето залязва, обяснява Жан-Пол Рубен, директор на френския Национален център по експлоатация на електрическата система на RTE, оператора на мрежата за пренос на електричество в страната.
Между другото сигурността на системата се основава на равновесието във всеки един момент между производството и потреблението на електричество.
Германия, чийто фотоволтаичен парк (40 000 MW) категорично е най-големият в Европа и където слънчевата енергия представлява 18% от общото потребление на електричество през 2014 година, е страната, която е изправена пред най-значителните последици (от слънчевото затъмнение – бел. ред.).
Ако слънцето се скрие в 09:30 часа местно време (08:30 часа по Гринуич), Германия ще трябва да се справи със спад от 75% на мощностите си през първата фаза на затъмнението, което ще обхване Европа, започвайки от Португалия и движейки се към Финландия между 09:00 и 12:00 часа.
„Европейските контролни центрове ще поддържат непрекъснат контакт по време на затъмнението. Целта е да се оптимизира сътрудничеството и да се намали още повече времето за реагиране“, посочва Константен Стасчюс.
Един от възлите за тази координация е в Брюксел, в центъра за управление Coreso.
Франция, която има 48 трансгранични далекопровода и очаква слаб спад на производството си в петък, вероятно ще бъде опора за съседките си.
Coreso „ще позволи да се намери най-добрият отговор, който да се приложи и на практика“ от пускането в експлоатация на допълнителни производствени мощности до обмяна между страните, уточни Рубен.

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...