Акценти
Начало / Общество / Обявиха началото на пожароопасния сезон в горите

Обявиха началото на пожароопасния сезон в горите

Със заповед на областния управител на Плевен от 8 април е обявено началото на пожароопасния сезон в горските територии, съобщават от Изпълнителната агенция по горите. Сезонът продължава до 31 октомври.

В заповедта е разпоредено органите по пожарна безопасност и защита на населението и Регионална дирекция по горите Ловеч – самостоятелно или съвместно, да осъществяват контрол по изпълнение на предвидените противопожарни мерки в горските територии. Непосредственото организиране на борбата с горските пожари ще се осъществява от Пожарна безопасност и защита на населението със съдействието на Държавните горски стопанства Никопол и Плевен, Природен парк „Персина” в Белене, общините, собствениците и ползвателите на горски територии както и лицата, извършващи дейности в тях.

В заповедта са предвидени забранителни и организационни мерки и дейности, които да предотвратят възникването на пожари. Собствениците на горски територии трябва да поддържат постоянна бдителност и готовност с цел недопускане на пожари, да планират и изпълняват мерки за защита на горските територии в страната. По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по малко от 100 метра от границите на горските територии. Физическите лица, преминаващи или пребиваващи в горите, е задължително да спазват правилата за пожарна безопасност в тях. Изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места. Особено внимание трябва да се обърне на направа на нови и поддържане на стари минерализовани ивици, както и на почистването на тревните площи покрай железопътни линии и пътища, линейни съоръжения, земеделски земи, вилни зони, туристически хижи и др. Всички големи комплекси от култури и насаждения е необходимо да се разделят с бариерни и лесокултурни прегради.

Ръководителите на сдружения на ловците и риболовците трябва да инструктират своите членове относно правилата за пожарна безопасност преди всяко пребиваване в гората.

Копие от заповедта е изпратено до всички кметове и отговорни институции, а контролът по спазването й се осъществява лично от областния управител.

За отделните области в страната периодът на забрана е различен заради спецификата на съответния район, но като цяло се обхващат месеците март – ноември. По данни на Изпълнителната агенция по горите през 2012 год. са регистрирани 876 горски пожари, при които са засегнати 12 730 хектара горски територии. Опожаряването на стърнища, ливади и пасища са сред основните причини за възникването им – 41%. Поради човешка небрежност през миналата година са станали 26% от горските пожари.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...