Акценти
Начало / Здравеопазване / С почетното звание „Доктор хонорис кауза” удостоиха проф. Койчев -основател на Медицинския университет в Плевен

С почетното звание „Доктор хонорис кауза” удостоиха проф. Койчев -основател на Медицинския университет в Плевен

Проф. д-р Константин Койчев – основател на Медицинския университет в Плевен, днес получи почетното звание „Доктор хонорис кауза” на университета. Проф. Койчев е  удостоен с престижната академична награда за изключителни научни постижения в областта на анатомията, хистологията и оториноларингологията, както и за цялостен принос за основаването и развитието на висшето медицинско училище в града.

Тържествена церемония по присъждане на почетното звание „Доктор хонорис кауза” се състоя в зала „Амброаз Паре” на Телекомуникационния център към Медицинския университет. Проф. Койчев получи званието от ректора на университета проф. Славчо Томов, който подчерта, че има особена символика в това ученик да връчи на учителя си такова високо отличие.

Като носител на престижното академично звание проф. Константин Койчев заема своето заслужено място сред плеядата от общо 20 почетни доктори на МУ-Плевен, които са изтъкнати учени с международна известност в научни области като хирургия, биология, ортопедия, имунология и гинекология от Германия, Италия, Белгия, Англия, САЩ, Израел, Китай и ЮАР, изтъкна още проф. Томов.

Проф. Константин Койчев е основател на МУ-Плевен и на катедра „Анатомия, хистология и цитология”, както и дългогодишен преподавател – доцент и професор във висшето училище (1974-2001 г.). Към момента е гост-професор в университетите в Хамбург и Тюбинген, Германия и Медицински колеж Джеда, Саудитска Арабия. Проф. Койчев е носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий” І степен за научна и преподавателска дейност и на Златен орден на БЧК за хуманитарни заслуги и мисии. Той е Доктор хонорис кауза на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” като световноизвестен учен и преподавател в областта на спортната медицина, анатомията и физиологията.

След церемонията по удостояване със званието, проф. Койчев изнесе лекция на тема „Основи на слуховата рецепция и терапия на глухотата”.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...